“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İNOVASYON”
İnovasyon, en basit tanımıyla teknolojik gelişmelerin ekonomik hayata en – tegre edilmesi olarak ifade ediliyor. Ülke ekonomimizin lokomotif alanı, aynı zamanda dünya ekonomisinde önemli yeri olan inşaat sektörünün ise inovasyondan geri kalması söz konusu değil. İlk çağ tekerlek inovasyonun başlangıcıyken, daha sonra bu süreci basit makine – ler olarak tanımladığımız makara, kaldıraç sistemleri izledi. İnovasyon aslında bilgisayarın icadı değil, taş devrinden bu yana süregelen bir gerçeklik. “Değiş – meyen tek şey değişimin kendisidir” sözü de bunun ispatı aslında. Makaralar aracılığı ile büyük taşların kaldırılmasıyla yapılan ilk yapılardan sayısız vinçlerle inşaa edilen Burj Khalifa’lara, düdükle yönetilen inşaat alanlarından drone’larla dünyanın öteki ucundan inşaat süreçlerinin yönetimine, yumurta akı katılarak yapılan horasan harcından ileri teknoloji ürünleri olan betonlara kadar inovas – yon insanlık tarihiyle başlayıp, birlikte yaşıyor. İnşaat sektöründeki inovasyon da aynı şekilde insanlık tarihinin başından bugüne kadar gelmiş ve artık daha hızlı devam eden bir süreç. Bu süreç inşaat sürecinde ekonomik, iş gücü, doğru ve uzaktan yönetim gibi birçok alanda avantaj sağlarken, üretim sonunda son kullanıcı için de yüksek teknolojik evler sunuyor. İnşaat alanındaki inovatif bazı örneklere bakacak olursak:
AKILLI EVLER
Günden güne gelişen bu teknoloji sayesinde mobil cihazlarımız vasıtasıyla evimizdeki birçok elektrikli ve elektronik ürünü uzaktan kullanabiliyor, hatta evimizi dünyanın başka bir ucundan izleyip yönetebiliyoruz.
-BIM (Building Information Modeling: Yapı Bilgi Modellemesi, Yapı Bilgi Sistemi)
Eskiden sadece 2 boyutlu olarak normal kağıtlara yapılabilen mimari çizimler, farklı inşaat kollarının projeleri ile çakışmalara neden olabiliyor ve uygulama sırasında problemler yaşanabiliyordu. Ancak günümüzde uygulanan BIM mo – deliyle birlikte inşaat tasarımından tutun da uygulama sürecinin her aşamasına kadar bilgisayar ortamında 3 boyutlu tasarımlar yapılıyor ve uygulama sırasında veri işlemeleriyle hatalar ortadan kaldırılıyor. Bu model aynı zamanda bütün inşaat sürecini gerçeğe en yakın şekilde simülasyon edebiliyor
-PROPTECH (Property Technology- Gayrimenkul Teknolojileri)
Bu model, bilgi teknolojisi ve platform ekonomisinin gayrimenkul piyasalarına uygulanması olarak tanımlanıyor. Birçok inovasyon ürünün gayrimenkul sek töründe kullanılmasını ifade ediyor. Sanal gerçeklik ile satışlar, drone ile anlık inşaat gezileri ve hatta yapay zeka ile fizibilite çalışmaları bu modele birer örnek.
DRONE
Hayatın her alanında kullanılan drone’lar, inşaat sektöründe de efektif şekilde kullanılıyor. Hem inşaat sürecinin gözlemlenmesinde hem de satış ve pazarlama sürecinde tercih ediliyor.
ROBOTİK SİSTEMLER
İnsan gücüne dayalı sektörlerin başında olan inşaat sektöründe inovatif makine – ler ve robotik sistemler arttıkça, insana dayalı iş gücü de günden güne azalıyor.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.