Endüstri 4.0’dan sıkça bahsedildiği şu dönemlerde artık inşaat sektöründe de “İnşaat 4.0” konuşulmaya başlandı. Peki, nedir bu endüstri 4.0 ve inşaat 4.0? Endüstri 4.0 terimi, ilk defa 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı’nda kullanıldı. Daha sonra, sektörün ileri gelen endüstri kuruluşları detaylı çalışmalar ile raporlar hazırladı ve Alman Hükümeti’ne sunarak endüstrideki 4. çağı başlatmış oldular. Endüstrinin 4 çağı ise şu şekilde sınıflandırılıyor:

Endüstri 1.0: Su ve buhar gücünün mekanik üretim sistemlerinde kullanılmaya başlanması.

Endüstri 2.0: Elektrik gücünün yardımıyla seri üretime geçilmesi.

Endüstri 3.0: Dijitalleşme, elektronik ve bilgisayar sistemlerinin üretimde kullanılması.

Endüstri 4.0: Siber-fiziksel sistemlere dayalı üretimin devreye girişi.

Endüstride yeni bir çağa geçilmesi ile birlikte inşaat sektöründe de bu çağa hazırlıklar başladı. Küresel GSYİH’nın yaklaşık yüzde 6’sını oluşturan inşaat sektörü, diğer sektörlerle beraber sürekli gelişen ve evrilen dinamik bir yapıya sahip. İnşaat 4.0 ile birlikte söz konusu dijitalleşme çağı da inşaat sektöründe başlamış bulunuyor. Peki, inşaat
sektörünün dönemsel evrimi nasıl gerçekleşti?

İnşaat 1.0: Basit el aletleri (kazma, kürek, çekiç vb.) ve basit makinelerin (kaldıraç, makara, palanga vb.) kullanıldığı dönem.

İnşaat 2.0: Motorlu makinelerin (vinç, kepçe, kazıcı vb.) kullanıldığı dönem.

İnşaat 3.0: Bilgisayar ve yazılımların (tasarım, modelleme, hesaplama vb. yazılımlar) kullanıldığı dönem.

İnşaat 4.0: Siber sistemler ile birlikte ileri teknolojinin (uzaktan yönetim, uzaktan imalat, drone sistemleri, robotik sistemler vb.) kullanıldığı dönem.

Bütün sektörlerde teknolojinin etkisiyle büyük ivme yakalanırken, inşaat sektörünün bunun dışında kalması elbette beklenemezdi. Gelişen teknoloji ile beraber, günlük hayatımızda evimizi uzaktan kontrol edebilmekten tutun da savaşlarda insansız hava araçları ile uzaktan savaşmaya kadar artık bireysel ya da üretim adına kullanılan tüm süreçler, uzaktan birkaç komut ile yapılabiliyor. IOT (Internet of Things), Nesnelerin İnterneti kavramı da inşaat 4.0’ın temelini oluşturan en önemli teknolojilerden biri.

IOT – NESNELERİN İNTERNETİ
IOT, genel olarak fiziksel nesneleri daha büyük sistemler vasıtasıyla uzaktan kontrol eden ya da otonom yönetime izin veren ve kontrol eden sistemin adı. IOT sistemi inşaat alanında, gerçek zamanlı ve doğru veri aktarımı, uzaktan yönetim ve planlama gibi kullanım şekillerine izin verip zamandan ve maliyetten büyük oranda tasarruf edilmesini sağlıyor.

ROBOTİK SİSTEMLER
ABD’de robotik sistemler tasarlayan bir firmanın ürettiği robot, yarı otomatik duvarcı SAM (Semi-Automated Mason)’i inceleyelim. Normal bir usta günde 500 tuğla işleyebilirken yarı otonom robot günde 3000 tuğla işleyebiliyor. Singapur’da geliştirilen bir başka robot, gökdelenlerin dış cephesinde yıkama, temizlik ve boyama işleri yapabiliyor. Yüksek yapılarda en büyük risk olan iş kazası ve can kaybı riski, bu robot sayesinde sıfıra iniyor. Robot, aynı zamanda 3 kişinin yaptığı işi tek başına gerçekleştiriyor. Yine ABD’de geliştirilen ve güneş enerjisi ile çalışan 15 metre genişliğindeki “dijital yapı platformu” adı verilen robot, 3D ile imalatı yapılan bir yapıyı çok kısa bir sürede tamamlayabiliyor. Tüm bu robotik çalışmalar, dünyanın her yerinde gerçekleştirilerek geleceğin inşaat sektöründe kullanılması için hazırlanıyor.

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK – SANAL GERÇEKLİK
Artırılmış gerçeklik ile yapılması planlanan bir yapı, henüz inşaatı başlamadan sanal ortamda modellenerek inşa edilebiliyor. Böylece, hem imalat öncesi olası hatalar öngörülebiliyor hem de satış amaçlı sanal gerçeklik deneyimleri yatırımcılara sunulabiliyor. Endüstri 4.0 ile endüstride yeni bir çağ başlarken, inşaat 4.0 ile inşaat sektöründe daha pratik, daha hızlı tamamlanan ve daha risksiz yapılar dönemi başlıyor. Robotik çalışmalar ile gerekli insan gücüne ihtiyaç azalırken, söz konusu çalışmalar ile birlikte kalitenin yükseltilmesi ve risklerin en aza indirilmesi sağlanıyor. IOT ile uzaktan yönetim ve drone kullanımları sayesinde ise mesafe tanımaksızın imalatların sorunsuz bir şekilde yönetilme imkanı doğuyor. Tüm bunların dışında artırılmış gerçeklik, gerçek hayattaki projelerin sanal ortama taşınmasının yanı sıra, metaverse evrenine geçişi de mümkün kılıyor. Hızla gelişen inşaat sektöründeki 4.0 dönemi, sunduğu olanaklarla birlikte oldukça heyecan verici gelişmelere gebe

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.