”YATIRIMIMIZLA YENİLENEBİLİR ENERJİ VE GÜBRE SEKTÖRÜNE YENİ SOLUK GETİRİYORUZ”

Türkiye’nin güneş, biyogaz ve biyokütle santrallerine sahip yeşil enerji pazarında en önemli oyunculardan biri olan Ecogreen Enerji, organik ve organamineral gübre yatırımları ile gübre pazarında da büyümek için çalışıyor. ”Ecofer” markasıyla Türkiye’nin biyogaza dayalı en büyük gübre üretim tesisini devreye alan şirket, böylelikle ülkemize yakışan büyük bir projeyi sektöre kazandırmayı hedefliyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Ecogreen Enerji Genel Müdürü Cem Göçmen, YEKA-4 GES Niğde Bor-2 Projesi’ne dair bilgilerin yanı sıra, küresel hedeflerini de bizlerle paylaşıyor.

Ülkemizin güneş, biyogaz ve biyokütleye dayalı lisanslı enerji santrali portföyüne sahip tek şirketisiniz. Şimdi de yeni bir alan belirleyerek gübre markası “Ecofer”e yatırım yapmayı gündeme aldınız. Son dönem çalışmalarınızı öğrenebilir miyiz? Yeni marka yolculuğunun içinde neler yer alıyor? Öncelikle yola çıkış noktasını ve amacını anlatır mısınız?

Gübre, tarım sektörünün dolayısıyla gıda sektörünün en önemli girdilerinden biri. Ülkemizde tarım alanında yılda yaklaşık 7 milyon ton gübre tüketimi gerçekleşiyor. Bu tüketimin ise yüzde 95’i ithal ürün ve ithal ham maddelere dayalı. Biyogaz çıktılarımız, gübre olarak kullanılabilecek zengin organik bir yapıya sahip. Bu çıktılarımızı iyi bir tesis ile zenginleştirdiğimizde katma değeri yüksek, kuraklaşmayı azaltan, tarlalardaki organik madde oranını artıran granül organomineral ve biyogaz çıktılarımızdan da sıvı organomineral gübre üretebiliyoruz. Ürünlerimizin hammaddesinin yüzde 50’ye yakın kısmının yerli olması motivasyonumuzu güçlendirdi ve bunun sonucunda sektöre yatırım yapma kararı aldık. Bu hedef için gerekli olan tesis ve mühendislik altyapısını oluşturduk. Çiftçilerimize ulaşacağımız bayi ağlarımızı güçlendirerek ‘’Ecofer’’ markamız adı altında hızla ilerliyoruz.

Ülkemizde biyogaza dayalı en büyük gübre üretim tesisini kurmaya hazırlanırken, hedefinizde hangi hizmetler bulunuyor? Bu tesisin konumu, kapasitesi ve diğer özellikleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Çevresel sürdürülebilirlik açısından biyogaza dayalı gübre üretim tesisleri, enerji ve tarım sektöründe önemli bir yere sahip. Hedeflerimiz, enerji üretimine, tarım sektörüne katkı sağlamak ve atık yönetimini doğru şekilde yapmak. Ülkemizin enerji ve tarım politikalarına bağlı şekilde gübre üretimiyle tarım sektörüne katkı sağlayacağız. Biyogaz tesislerinin dünya genelinde artan bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Sürdürülebilir enerji üretimi, atık yönetimi ve tarım sektörünün ihtiyaçlarına cevap vererek dünyamıza çevresel ve ekonomik faydalar sunacağız. Bu bağlamda ilk gübre fabrikamız, Turgutlu Biyogaz tesisimiz içerisinde yer alacak. Daha sonra Karacabey ve Denizli tesislerimizde de yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz. Turgutlu Biyogaz tesisimizde yıllık 100 bin ton granül katı organomineral, 100 bin ton da zenginleştirilmiş sıvı organomineral gübre üreterek, ülkemizin cari açığını kapatmada ciddi katma değer yaratacağız.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.