1952 yılından bu yana sanayi ve ticari faaliyetlerini sürdüren ve bir aile kuruluşu olan Dirinler Makina, sektörünün lider kuruluşlarından biri olmaya devam ediyor. Küresel sanayinin darboğaza girdiği pandemi döneminde “Yeraltı Torna Tezgahı”nı ikinci kez İstanbul Metro’nun kullanımına sunan Dirinler Makina; küresel ölçekte başarılara da imza atmayı sürdürüyor. “Dirinler Akademi” ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı “Çıraklık Okulu” ile gençlere eğitim alma olanağı da yaratan şirket, milli üretim için en önemli konunun eğitim olduğuna inanıyor. Enerji verimliliği, karbon ayak izi ve çevreci politikalarla gerçekleştirdikleri üretimlerini daha üst seviyelere çıkarmayı hedefleyen Dirinler Makina’nın Yönetim Kurulu Üyesi Feyzan Dirin sorularımızı yanıtladı ve yeni nesil projelerini aktardı.
1952 yılında Cemal Dirin tarafından kurulan Dirinler Makina, ilk günden bu yana bulunduğu sektörde adeta mihenk taşı oldu. Tarihi başarılarla dolu olan şirketinizin kuruluş öyküsünü anlatır mısınız? Şirketinizi lider konuma getiren dinamikler ve ilkeler nelerdir?
Dirinler’in temelini duayen sanayici olan büyükbabam Ahmet Cemal Dirin attı. 1970’lerde Türkiye’nin ithal ikameci politikalardan vazgeçmesi ve planya tezgahlarının yurt dışından çok ucuza getirilmeye başlandığı sırada, bir tanıdığımızın işlenmesi için bıraktığı 2 adet pres tezgahı döküm modeli, Dirinler için dönüm noktası oldu. Babam Mustafa Rebil Dirin bu dönüm noktasında büyük bir role sahip. Bir taraftan Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nde okuyor diğer taraftan hem tornada hem frezede çalışıyormuş. Ahmet Cemal Dirin ve babam Mustafa Rebil Dirin’in öncü vizyonu sayesinde Dirinler, pres makinesi ve torna tezgahı yanında, stratejik üretimiyle Türk sanayisine yön veren kurum haline geldi. 1983 yılında Dirinler Makina Sanayi ve Tic. A.Ş.’nin kurduğu Dirinler Sanayi Makinaları, 2000 yılı itibarıyla CNC teknolojisine eğilimini artırdı. 2001 yılında büyükbabam hayata veda etti. Mustafa Rebil Dirin’in öncü fikriyle Türkiye’de üretimi olmayan CNC tezgahlarının ”TÜRKİYE’Yİ ULUSLARARASI PAZARDA ÜST SEVİYEYE TAŞIYORUZ” Feyzan DİRİN Dirinler Makina Yönetim Kurulu Üyesi www.businessturkiye.com.tr 87 • Çevrecilik: İlk olarak şunun altını çizmek gerekiyor; Dirinler olarak, sanayinin gelişiminde çevresel değerlerin en üst düzeyde tutulması gerektiğine inanıyoruz ve bu konuda ne gerekiyorsa yapıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma, çevresel şartları iyileştirmeden mümkün olamaz. Bu yüzden çevre konusunda yeni düzenlemeler ile uyum çalışmalarını hem takip ediyor hem de hızla uygulamaya koyuyoruz. Başka bir dünya yok. En büyük sorumluluğumuz ve önceliğimiz budur. • Dijitalleşme: Bu konu bizim için büyük önem arz ediyor. Globalleşen dünyamızda ve ekonomimizde dijital uygulamalara olan ihtiyaç gitgide yükseliyor. Bu doğrultuda sektörün ivedilikle yeni dijitalleşme projeleri üzerinde çalışması gerektiğine inanıyoruz. • İnovatif Ar-Ge: İnovasyon ve Ar-Ge ayrı kavramlar olmasına karşın biz bunu bir adım ileriye taşıyoruz. Her ikisinin eş zamanlı ve birlikte yürütülmesinden yanayız. Bu şekilde hem inovatif hem de Ar-Ge alanında büyümek mümkün olabilir. Bu sayede firmalar arası rekabetçilik yaratarak ve ülke ekonomisine katkı değer sağlayarak uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırabiliriz. Ancak bunun için sistemin doğru şekilde kurulması ve firmaya gerekli iş modellerinin entegre edilmesi gerekmektedir. DİRİNLER MAKİNA’DAN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYAN 3 ANA STRATEJİ yapımına başlandı. CNC teknolojisini Dirinler bünyesine katarak, CNC Torna Tezgahları, CNC Yüzey İşleme-CNC Portal Freze ve Gantry makineleri ile Dirinler Sanayi Makinaları Tic. A.Ş.’nin, Dirinler Makina’nın prestij şirketi olmasına olanak sağladık. Dirinler’i bugün sektörün lider konumuna getiren ilkelerin başında aslında “durmadan” çalışmak, kendini geliştirmek, ileriyi görüp buna öncülük etmek geliyor.
Pandemi sürecinde, ekonomide belirsizliklerin hâkim olduğu zorlu bir dönemden geçildi. Tüm bu zorluklara rağmen, sizin şirket olarak yerli ve milli üretime her zaman olduğu gibi yine destek verdiğinizi biliyoruz. 2021 yılını hem sektör genelinde hem de Dirinler Makina olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Söz konusu yılda yatırımlarınız ne yönde oldu?
Yedek parça ve servisin tüm dünyada kısıtlamaya gitmesiyle küresel sanayinin darboğaza girdiği pandemi döneminde, Türkiye’nin önemli bir makine üreticisi olarak “Yerli ve Milli” üretime daha fazla önem verdik. Yurt içi ve yurt dışı makine sektörünün ihtiyaç duyduğu yedek parça ve servis hizmetine aralıksız devam ettik. Üretimi durdurmayı aklımızdan bile geçirmedik. 5 eksenli frezeler, endüstri 4.0 üretimi Drinnsmart ile beraber büyük tonajlı linkdrive ve servopres üretimine yöneldik. CNC sanayi makinelerinde ise hassasiyet oranı yüksek 5 eksenli frezeler ve yeraltı torna tezgahları gibi birçok ilki hayata geçirdik. Uluslararası şirketlere, iş ortaklarımıza endüstri 4.0 uyumlu transfer hatları kurduk. Türkiye’yi katma değerli ürünler liginde en üst seviyeye taşımaya kararlıyız. Dirinler Makina olarak “yapılmayanı yapmak, ihtiyacı üretmek” için yola çıktık. Karşımıza ne engel çıkarsa çıksın bu hedefimizden vazgeçmeyeceğiz. Pandemiye rağmen Türkiye ekonomisi için, toplum için, teknolojide en son gelişmelerin öncüsü olmaya ve elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. Bizce, bu hedef tüm sektör için geçerli olmalı, pandemiden sonraki dünyayı düşünerek hız kesmeden üretmenin, uluslararası pazarda büyük rekabet avantajları sağlayacağına inanıyoruz. Bu yönde çalışmaya devam ediyoruz.
Yine aynı yıl küresel sanayinin de darboğaza girdiği pandemi döneminde, ülkemizin önde gelen makine üreticisi olarak raylı sistem tekerlek bakımlarında fark yaratan “Yeraltı Torna Tezgahı”nı ikinci kez İstanbul Metro’nun kullanımına sundunuz. Türkiye’de üretimini sadece sizin yaptığınız Yeraltı Tekerlek Tornası ile yapılan çalışmalar ve sağlanan faydalar nelerdir?
Yeraltı torna tezgahı sayesinde bir vagonun tekerlekleri çok kısa sürede tornadan geçiriliyor. Kontrolleri yapılarak raylı sistem devreye alınıyor. Bu sistem sayesinde; trenin seferden alıkonulmasıyla yaşanan yolcu kaybı, işçi kaybı gibi olumsuz durumların maliyetleri minimuma düşmüş oluyor. Böyle bir sistemi İstanbul Metro’nun ikinci kez kullanımına sunmanın haklı gururunu yaşadık. Uluslararası pazarda çok pahalıya satılan ve küresel sektördeki oyuncuları değiştirecek bu sistem için milli bir firma olarak hiç durmadan çalıştık. Türkiye’yi bu rekabette kısa sürede bir üst seviyeye taşıdık. Gerçekleştirdiğimiz her ilk, Dirinler’in mühendislikteki başarısını ortaya koyuyor. Türk mühendislerinin, tekniker ve teknisyenlerinin yapamayacağı hiçbir şey yok, onlarla gurur duyuyoruz. Bu zor dönemi daha az hasarla atlatabilmek için daha çok işlememiz, daha iyi üretmemiz, daha çok çalışmamız gerekiyor
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.