Türkiye’nin lider koçluk okullarından biri olan Adler Central Europe, Türkiye’de 2008 yılından beri hizmet vermekte olup Dünyanın bir çok farklı ülkesinde de çalışmaları devam ediyor. 14 yıllık marka köklerine sadık kalarak daha genç ve daha dinamik bir algı yaratmayı hedefleyen Adler Central Europe Genel Müdürü Eser Ozar sorularımızı Business Türkiye için yanıtladı.

Adler Central Europe’u kısaca bizlere anlatabilir misiniz

Adler Central Europe, Türkiye’nin lider koçluk okullarından bir tanesidir. Türkiye’de 2008 yılında kuruldu. 2010 yılı itibarıyla Türkiye’nin yanı sıra Orta Avrupa, Yakın Doğu ve Dubai’ de faaliyet gösteriyor. Her meslek grubundan orta ve üst düzey yöneticilere, eğitmenlere; bireysel ve kurumsal gelişimlerine yönelik liderlik, koçluk, mentorluk ve çeviklik gibi konularda eğitim programları sunuyor.  ICF Onaylı Profesyonel Koçluk Sertifika Programı ile bugüne kadar pek çok orta ve üst düzey yönetici, insan kaynakları profesyonelleri, eğitmen ve diğer meslek gruplarında çalışanlardan oluşan 3 binden fazla mezun verdik.

 Adler hangi eğitimleri veriyor, ürün ve hizmetlerinden bahsedebilir misiniz?

Hizmetlerimizi bireysel ve kurumsal olarak iki ana başlık altında değerlendiriyoruz. Bireysel eğitimlerimizin büyük bölümü uluslararası ICF onaylı programlardan oluşmaktadır. Kurumsal eğitimlerimizin kapsamı ise kurumların ihtiyaçları doğrultusunda şekillenirken Koçvari Liderlik, Lazer Koçluk, Çevik Liderlik, Mentorluk ve Mentilik Sistemleri Programı, Transaksiyonel Analiz, Nörobilim Programı, Kurumsal Çeviklik Eğitimleri, Liderlik Yetkinlikleri Eğitimleri ve Çeviklik Koçu Sertifikasyon Programlarını kapsamaktadır.

Adler Koçluk Okulu olarak; 3 modülden oluşan ICF onaylı Profesyonel Sertifikalı Koçluk Programları sunuyoruz. Birinci modülümüz; Profesyonel Koçluğun Temelleri. Kişinin kendini keşfetme yolculuğu ile başlayan, hem koç hem danışan olarak farkındalıkların olduğu, koçluğun tanımı gibi temel eğitim konularını içeriyor. İkinci modül; Bir iş olarak Koçluğu hayatına almak isteyenlerin daha fazla koçluk araçlarını öğrenme fırsatı ve mesleki anlamda donanımlarını artırdıkları bir modül. Üçüncüsü ise bir koç olarak ustalaşma becerilerinin bütünleştirildiği modül. Fark yaratan en önemli nokta gerçek deneyimler üzerinde anda varlık gösterebilmek için detay ve teknik bilgileri kapsıyor. 4. modülümüz ya da diğer adıyla “Practicum” programımız ise üç modülün ardından alınan, ortalama 9 aylık süreçte pratiğe yönelik çalışmaların olduğu, derinlemesine ileri düzey bir eğitim.

Günümüz çalışma prensiplerini derinden etkileyen Çevik çalışma modelleri çevik koçlara olan ihtiyacı da giderek artırıyor.  Adler Çeviklik Koçu Sertifika Programı, tasarlanmış en kapsamlı çeviklik programlarından. 5 modülden oluşuyor. İlk modül, ticaret açısından yeni ürün fikri içeren tasarım ve girişim, ikinci modül, çevik ürün geliştirme, üçüncü modülde ise çeviklikte fasilitasyon, dördüncü modülde çevik takımın koçluğu, beşinci ve son modülde ise birebir çeviklik koçluğu nasıl yapılır konuları ele alınıyor.

Türkiye’de koçluk eğitimleri hakkında farkındalık ve talep nasıl? Özellikle kimler/hangi sektörler eğitim almak istiyor?

Son birkaç senedir özellikle Mağazacılık, Perakende, Bankacılık, İlaç ve Bilgi Teknolojileri sektörlerinin bu alanlarda çalışmaya daha çok ilgi duyduğunu söyleyebiliriz.  Pandemiyle birlikte duygularımızdaki değişim, koçluk kavramına olan ilgiyi daha da artırdı diyebiliriz. Özellikle zamanla yarışan sektörlerde –teknoloji gibi, ihtiyacın daha da çoğaldığını gördük. Ancak eğitim programlarımızla ilgili sektör ayrımı yapmanın çok da doğru olmadığını düşünüyoruz.

Çünkü, insanın olduğu her yerde değişen ve yönetilmesi gereken duygular var. Bizde Adler olarak tüm sektörlerdeki kurumlarda her seviye Lidere değişim ve gelişim yolunda eğitimlerimizle destek oluyoruz.

 

Yerli ve global birçok kurum ile uzun vadeli iş birliklerimiz mevcut. Birçok büyük ölçekli kurumda en tepe yönetimden en alt seviyelere kadar koçluk kültürünü oluşturuyoruz, koçluğun yanı sıra Şirket içerisindeki ihtiyaçlara göre farklı seviyelerde Liderlik eğitimleri tasarlayarak sunuyoruz. Şu ana kadar 70’ten fazla Şirkete eğitimlerimizi verdik. Şirketlerin IK veya eğitim departmanlarıyla iş birliği içerisinde pek çok çalışana eğitim verdiğimizi belirtebiliriz.

Siz bu eğitimleri kimlere öneriyorsunuz?

Beyaz yakalılar, üst ve orta düzey yöneticiler, İK profesyonelleri, eğitmenler, profesyonel koçlar, kendini geliştirmek isteyen herkes ve üniversite öğrencileri eğitimlerimizden faydalanabilirler. Liderler ve özellikle İK profesyonellerinin kurumlardaki dönüşümün asıl sahiplenicileri olduğuna inanıyoruz. Çünkü hem yöneticileri liderliğe hazırlayan hem de çalışanları değişime ve yönetime teşvik eden karar vericiler. Günümüzde insanı anlamak için dinlemek, onların ihtiyaçlarını ve gelişimlerini, güçlü yönlerini daha çok ortaya koyabilecekleri fırsatları oluşturmak artık fark yaratan bir yaklaşım olarak benimseniyor.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.