“TİCARİ VE EKONOMİK İLİŞKİLERİN GELİŞMESİNDE ETKİN ROL OYNUYORUZ”

Hizmet odaklı bankacılık anlayışı ile müşterilerinin ihtiyaç duydukları her an yanında olmayı sürdüren Alternatif Bank, “danışman bankacılık” ve “basiretli bankacılık” ilkeleriyle birlikte sunduğu finansal çözümlerin çok ötesinde bir misyon taşıyor. Dış ticareti öncelikli alanlarından biri olarak değerlendiren banka, dış ticaret finansmanındaki başarıları ile bu yıl da EBRD tarafından “Türkiye’nin En Aktif Kullanıcısı” ödülüne layık görüldü. SWAP Anlaşmalı Reeskont Kredisi ürününü sunan ilk bankalardan biri olan Alternatif Bank, ülke ekonomisine değer yaratan hizmetler geliştirmeyi sürdürüyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Alternatif Bank Genel Müdür Yardımcısı Didem Şahin Çakmak, bizlere dış ticaret hedeflerinin yanı sıra 2024 ve sonrası için stratejilerini de aktarıyor.

Alternatif Bank uzun yıllardır dış ticareti ve dış ticaretin finansmanını odağında tutuyor. Bankanı- zın bu konudaki stratejisini, dış ticarete bakış açısını aktarır mısınız?

Alternatif Bank olarak kurumsal kültürümüzü tanımlayan değerlerimizi, stratejik vizyonumuzun temel taşları olan “danışman banka” ve “basiretli bankacılık” ilkeleri üzerine inşa ettik. Bankacılık sektöründeki 30 yılı aşkın tecrübemiz, danışman şubelerimiz, her biri alanlarında uzman çalışanlarımız ve dijital bankacılık kanallarımızla müşterilerimize kusursuz bir banka- cılık deneyimi yaşatmak amacıyla hareket ediyoruz. Küresel ekonomide özellikle son birkaç yıldır yaşanan belirsizlikleri ve değişimleri dikkate aldığımızda, ül- kemiz ekonomisinin sürdürülebilir büyümesinde dış ticaretin ve özellikle de ihracatın ne derece önemli olduğunun hepimiz farkındayız. Bu bakış açısıyla Alternatif Bank olarak dış ticareti, ana odak alanlarımızdan biri olarak ele alıyor, yetkin insan kaynağımız ve butik hizmet anlayışımızla bu alanda değer yaratmaya devam ediyoruz. Müşterilerimizi sadece finansal açıdan desteklemekle sınırlı kalmıyor, uzman ekibimizle, müşterimiz olsun veya olmasın dış ticaret yapan tüm firmalarla bilgi ve deneyimimizi paylaşı- yoruz. Bankamız, yurt dışındaki geniş muhabir banka ağı ile uzun yıllara dayanan güçlü ilişkileri sayesinde hem fonlama araçları hem de müşterilerimizin dış ticaret işlemlerine aracılık etme konusunda önemli bir yetkinliğe sahip. Sınır ötesi işlemlerin gerçekleştirilmesi, ticari destek ve sendikasyon kredileri konu- sunda Türkiye ve bölge genelinde entegre hizmetler sunuyor, ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesinde etkin rol oynuyoruz.

Dış ticaret alanında müşterilerinize ne tür ürün/hizmetler sunuyorsunuz? Sizi sektörde ayrıştıran unsurlar neler?

Bizim her zaman için temel stratejimiz müşterilerimizle birlikte büyümek ve karşılıklı değer yaratmak. Özellikle ihracatçılarımıza ihtiyaçlarına göre finansal kaynak sağlamayı fazlasıyla önemsiyor, her şartta onların yanında olmaya çalışıyoruz. Bu gayretimizde, uzun yıllardır çok yakın çalıştığımız EBRD ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği bizim için ayrı bir itici güç oluyor. Bu kapsamda, 2017’den itibaren dahil olduğumuz EBRD Dış Ticaret Programı’nda belirlenen limitleri, ülkemizde en hızlı ve verimli şekilde reel sektörle buluşturan bankayız. Dış ticaret finansmanındaki başarılarımız, ülkemizin dış ticaret hacmine yaptığımız katkılar ve program kapsamında gerçekleştirdiğimiz yüksek işlem hacimleriyle bu yıl da “Türkiye’nin En Aktif Kullanıcısı” seçilerek ödüle layık görüldük. Bu ödülü 2018’den bu yana üst üste altıncı kez almak, Alternatif Bank olarak bizim için ayrı bir gururu ifade ediyor. Bu ödüller hem EBRD ile yürüttüğümüz aktif ve verimli iş birliğimiz ile son yıllarda dış ticarette gösterdiğimiz istikrarlı gelişimimizi perçinlemesi hem de ülkemiz ve müşterilerimize kattığımız değeri tescillemesi açısından bizler için çok kıymetli. “Danışman bankacılık” anlayışının bankamızın temel stratejik yaklaşımı olduğunu belirtmiştim. Bu yaklaşım bize beraber yürüdüğümüz müşterilerimize sunduğumuz finansal çözümlerin çok ötesinde bir misyon da yüklüyor. Malum dış ticaret mevzuatları ve regülasyonlar ülkeden ülkeye değişirken, bu alanda sağlanacak doğru bilgi ve rehberlik firmalar için çoğu zaman finansmandan daha değerli oluyor. Biz de buradan hareketle, Alternatif Bank olarak “Dış Ticaret Danışma Hattı”nı devreye aldık. Uluslararası ticaret yapan firmalarımız, 444 00 55 no’lu müşteri iletişim merkezinden dış ticaret danışman hattını arayabiliyor. Akreditifler, krediler, garanti mektupları, ihracat taahhüt kapatma ve yurt dışı transferlere ilişkin yasal mevzuatlar gibi konularda kapsamlı bilgiler alabiliyor. Gerçekleştirmeyi planladıkları ticari faaliyetlerde oluşabilecek riskler ve bunların minimize edilme yöntemleri hakkında da önerilerden faydalanabiliyor. Ayrıca mevcut müşterilerimiz ve Katar ile ticaret yapan ihracatçı firmalar, danışma hattımızdan akreditif ve harici garantilere ilişkin danışmanlık alabiliyor.

SWAP Anlaşmalı Reeskont Kredisi ürününü sunan ilk bankalardan oldunuz. Bu kredinin dış ticaret süreçlerinde şirketler için önemi ne, nasıl bir fark yaratıyor? Alternatif Bank olarak siz bu kapsamda nasıl bir rol oynuyorsunuz?

Dış ticaret, Alternatif Bank’ın en güçlü kaslarından biri ve bu alanda “Danışman bankacılık” vizyonumuzla finans ve finans dışı konularda müşterilerimizi en üst seviyede desteklemeye devam ediyoruz. Günümüz ekonomi dinamiklerinde yabancı para fonlama maliyetlerinin geldiği nokta, dış ticaret yapan firmaların farklı para cinsinden daha avantajlı fon ihtiyacını ortaya çıkardı. Müşterilerimiz de son dönemde bu ihtiyaçlarını sıklıkla dile getirmeye başladı. Biz de bu noktada, TCMB’nin yürürlüğe koyduğu SWAP Anlaşmaları Kaynaklı Reeskont Kredisi ürünümüz üzerinde çalışarak ülkemizde kısa süre içerisinde kullanıma sunan öncü bankalardan biri olduk. Yerel para cinsinden sunduğumuz reeskont kredilerimizle maliyet avantajlı bir finansman çözümü sağlarken, işleyiş, kriterler ve taahhütler açısından sade yapısıyla da dış ticaret yapan firmalarımıza kolaylık sağlıyoruz. Bu kapsamda oluşacak parite riskini de Hazine üzerinden hedge edebiliyoruz. Üstelik taahhüt ve kriterleri daha yalın olan bu kredide, kredi vadesi içerisinde müşterimizin ilgili ülke para birimiyle düzenlenen mal alım faturası ile ödeme emrinin aslını ibraz etmesi yeterli oluyor. Alternatif Bank aracılığında sağlanan reeskont kredilerinin geri ödemesi de ilgili ülkenin para birimi üzerinden gerçekleştiriliyor. İlk etapta Merkez Bankası’nın SWAP anlaşmasının bulunduğu Katar, Çin, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri ile hayata geçen uygulama, bu ülkelerden yerel para birimiyle ticari mal almayı tercih eden firmalarımız için büyük kolaylık ve avantaj yaratıyor. Swap anlaşmalı reeskont kredileri konusunda önemli bir diğer nokta da bu ürünle özellikle Çin’den ithalat yapan müşterilerimizin tedarikçilerinden elde etmesi muhtemel fiyat indirimleri. Tüm sektör ve tedarikçiler için geçerli olmasa bile Çinli tedarikçilerin kur işlemlerinden kaynaklı karşılaştığı birtakım giderler, işlemin Çin Yuanı’na çevrilmesiyle birlikte ortadan kalkıyor. Biz bu ürünümüzü geçtiğimiz şubat ayı sonunda devreye aldık ve aradan geçen sürede 160 milyon Çin Yuanı seviyesinde işlem gerçekleştirdik. Yıl sonu itibarıyla buradaki hacmimizi daha da artırarak özel bankalar arasında bu ürün özelinde ülkemizde öncü banka olarak konumumuzu korumaya devam edeceğiz. Ülke olarak Çin’den yıllık bazda 40 milyar dolar seviyesinde ithalat yaptığımızı göz önünde bulundurduğumuzda, bu alanda ciddi bir potansiyel olduğunu söyleyebiliriz. Bu potansiyeli iyi değerlendirerek, ülke ekonomimize ve firmalarımıza butik hizmet anlayışımız, yenilikçi ve öncü çözümlerimizle değer yaratmaya devam edeceğiz.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.