“TEKNOLOJİYİ ÜRETEN VE EN İYİ KULLANAN ŞİRKETİZ”

2003 yılında kurulan, o günden bu yana kaliteli hizmet anlayışıyla fark yaratan Dinçer Lojistik gerek TÜBİTAK onaylı çalışmaları gerekse AB ile birlikte yürüttükleri projelerle sektörünün öncü şirketlerinden biri. Geliştirdiği “Dinçer SuperApp” ile lojistik sektöründe dünyada tek uygulamayı devreye alan Dinçer Lojistik aynı zamanda sektörünün ilk Ar-Ge merkezini kuran şirket. Business Türkiye için sorularımızı yanıtlayan Dinçer Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dinçer, şirketin start-up’larla ilgili yatırımlarını ve 2024 hedeflerini bizlerle paylaşıyor.

Dünyada ve Türkiye’de hızlı büyüme kaydeden lojistik sektöründe güçlü bir şirketsiniz. İlerleyen yıllarda 20 trilyon dolara çıkması beklenen dünya lojistik pazarı hakkında değerlendirmelerinizi ve ülkemizin bu pazardaki payıyla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

Dünya lojistik pazarı, küresel ticaretin artması ve e-ticaretin yükselmesiyle birlikte büyümeye devam ediyor. Özellikle pandemi dönemi, tedarik zincirinin önemini daha da vurguladı. Başta tıbbi malzemeler ve gıda olmak üzere, diğer tüm ürünlerin de hızlı ve güvenli şekilde teslim edilmesi büyük bir önem kazandı ve bu bir alışkanlık haline geldi. O dönemlerde sektör sekteye uğramış olsa da kısa süre içerisinde toparlayarak büyümesine ve gelişmesine devam etti. Türkiye’nin lojistik sektörü, coğrafi konumu nedeniyle stratejik avantaja sahip. Ülkemiz, Avrupa, Asya ve Orta Doğu’nun kesişim noktasında bulunuyor. Bu nedenle uluslararası ticaretin merkezi konumunda. Ülkemiz, lojistik süreçlerinde halihazırda çok kabiliyetli olmasının yanı sıra, çeşitli teknolojik yatırımlar ve eğitimlerle yakın gelecekte global lojistik pazarından çok daha büyük paylar elde edebilir. Özellikle son dönemde devletimiz tarafından hayata geçirilen yurt dışı lojistik süreçlerinin geliştirilmesine yönelik destek programlarının neticesinde, bu pastadan çok daha fazla pay alabileceğimizi düşünüyorum.

Yatırımlarınızla birçok noktayı birbirine bağlayan dev bir hizmet ağı kurduğunuzu biliyoruz. Öyle ki kendi Ar-Ge merkezinizi kurarak süreçlerde verimliliği ve sürdürülebilirliği hedefleyen çalışmalarda da imzanız bulunuyor. Dinçer Lojistik’in hizmet verdiği sektörler başta olmak üzere, geliştirdiğiniz çözümlerin detaylarını anlatır mısınız? Halihazırda yönettiğiniz depolar ve kapasiteleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Ar-Ge merkezimiz, sektörün ilk Ar-Ge merkezlerinden biri. Dinçer Lojistik olarak en önem verdiğimiz konulardan biri de teknoloji. Sektörün teknolojiyi en iyi kullanan şirketlerinden bir tanesi olmakla birlikte aynı zamanda teknoloji üreten ve ürettiklerini de satabilen bir şirketiz. Ar-Ge merkezimizde çalışan 50’den fazla arkadaşımız “lojistiğe yatırım yapan teknoloji şirketi” mottosuyla çalışmalarını sürdürüyor. Geliştirdiğimiz Dinçer SuperApp, lojistik sektöründe dünyada tek uygulama. Öyle ki yine dünyada süreçlerini 9 farklı mobil uygulamayla müşterilerine sunan ve erişilebilirlik olarak büyük kolaylık sağlayan tek firmayız. Bu durum bize öncelikle ciddi anlamda hız, sorunlara anında müdahale imkanı, çok daha fazla müşteri ve çalışan memnuniyeti kazandırıyor. Tüm bunların yanında TÜBİTAK onaylı çalışmalarımız ve AB ile birlikte yürüttüğümüz projelerle de sektörün öncü şirketlerinden biriyiz. Yurt içi ve dışında 500 bin metrekare üzerinde depolama alanına sahibiz. Türkiye’de 35 farklı şehirde ve Avrupa’da 6 farklı ülkede 9 depomuz var. Özellikle tehlikeli madde lojistiği ve hızlı tüketim ürünleri sektöründe çok önemli markalara hizmet veriyoruz. Bunun yanında otomotiv yan sanayi, inşaat, tekstil, endüstriyel ürünler, plastik ve kauçuk lojistiğinde de sektörün önemli oyuncularından biriyiz.

Sadece ülkemizde değil globalde de isim yapmış bir şirket olarak, ihracata yönelik genel görüşlerinizi anlatır mısınız? Şirket olarak, özellikle Avrupa operasyonlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

İhracat, bir ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri. Biz de şirket olarak Türk firmalarının yurt dışına rahat satış yapabilmeleri için elimizden gelen iş birliğini yapabileceğimizi ve yatırımları üstlenebileceğimizi tüm paydaşlarımıza iletiyoruz. Devletimiz zaten belli koşulları sağlayan ihracatçı firmalara Turquality gibi çeşitli programlar kapsamında destek oluyor. Yine Ticaret Bakanlığı tarafından lojistik şirketlerine yönelik çeşitli destek programları açıklanıyor. Biz de bu süreçleri oldukça yakından takip ediyor ve süreçlere öncülük ediyoruz. Yurt içi operasyonlarımızın yanı sıra, yakın vadede Almanya, İspanya, İngiltere, Fransa, Hollanda ve İtalya’da bulunan yatırımlarımızı geliştirme ve daha fazla ülkede yeni yatırımlar yapma fırsatına sahip olabileceğimizi öngörüyoruz.

Teknolojinin temas ettiği ve büyük dönüşümlere sebep olduğu sektörlerden biri olan lojistikte, yeni nesil teknolojilerin kullanımına dair görüşlerinizi alabilir miyiz? Dinçer Lojistik’in dijitalleşme stratejileri ve yeni teknolojilerle geliştirdiği çalışmaları neler?

Gün geçtikçe her şeyin daha fazla hızlandığı dünyada, insanlar da satın aldıkları ürünlere bir an önce kavuşmak için sabırsızlanıyor. Bundan 10 yıl öncesini düşündüğünüzde oldukça makul sayılabilecek 3-4 günlük teslim süreleri şimdi 1 güne indi. Ancak bu insanları hala tatmin etmiyor ve firmalar aynı gün teslimat konusunda birbirleriyle yarışıyor. Bu hızı sağlamanın en önemli yolu tabii ki teknolojiden geçiyor. Teknoloji ne kadar gelişirse depo sistemleriniz o kadar hızlı olur, araçlarınız o kadar seri ve sorunsuz hareket edebilir ve oluşabilecek muhtemel sorunlar da o kadar hızlı çözülebilir. Bu da lojistikte hızı daha da artırır. Teknolojiye dair çalışmalarımız bunlarla sınırlı değil. Biz şirket olarak sektörde yeni faaliyete başlayan teknoloji tabanlı şirketleri takip ediyor ve onlarla yakın ilişkiler kuruyoruz. Son 3 yıldır her sene düzenlediğimiz Dinçer Lojistik Hackathon’la genç yazılımcıların projelerini, Demoday ile de start-up’ları destekliyor ve onlara yatırım yapmaya çalışıyoruz. Bu da mevcut teknolojilerden daha fazla istifade edebilmemizi sağlarken neredeyse her yıl değişen trendleri yakından takip edebilmemize imkan tanıyor.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.