”ODAĞIMIZ TÜKETİCİ PAZARINDA EŞSİZ DENEYİM SUNMAK”

Değer odaklı ilerlemeye ilham verme ve dünyayı daha yaşanabilir bir yer yapma sorumluluğunu üstlenerek sahip olduğu teknolojiyle yeni hizmetler sunmayı kesintisiz sürdüren HP, geleceği de yeniden yaratıyor. Çalışma dinamiklerini dönüştürmek ve herkes için daha olumlu bir ortamın kilidini açmak için yapay zekanın sunduğu fırsatları üst düzeyde değerlendiren şirket aynı zamanda emniyetli ve güvenilir yapay zeka çalışmaları konusunda da son derece hassas. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, bizlere yapay zekanın ortaya çıkardığı değişimleri ve konuyla ilgili alınması gereken güvenlik önlemlerini aktarıyor.

Alanınızın lider şirketlerinden HP olarak yeni dijital çağa dair değerlendirmelerinizi alabilir miyiz? İş dünyasının bu noktada beklentileri nasıl değişti?

Geçen yıl başlayıp 2024’te hem kişisel hem iş dünyasının merkezine oturan kavram yapay zeka (YZ) oldu. İnsanların uç nokta cihazlarıyla etkileşim kurma biçiminde devrim yaratan ve bence bunu daha da ileri bir düzeye taşıyacak olan yapay zekalı kişisel sistemlerde bir artış söz konusu. Gelişmiş işlem gücüne sahip yapay zekalı kişisel bilgisayarlar “Yerel Büyük Dil Modellerinin (LLM’ler)” kullanımını mümkün kılıyor hatta kullanıcıların internetten bağımsız olarak yapay zekadan yararlanmasını sağlıyor. Bu yerel LLM’ler, kişiselleştirilmiş asistanlar olarak hareket ederek bireysel kullanıcının dünyasını daha iyi anlamak için tasarlandı. Fakat şunu da eklemeliyim ki cihazlar büyük miktarda hassas kullanıcı verisi topladıkça, uç noktalar tehdit aktörleri için daha yüksek riskli bir hedef haline gelecek. Bu yüzden beklentilere ileri düzey güvenliği de eklemeliyiz. Buna bir de kurumlar açısından bakalım, birçok kurum, işleri kolaylaştırmak ve daha rahat bir hale getirmek için sohbet robotlarında LLM’leri kullanmaya başlıyor. Fakat bu aynı zamanda, daha önce erişilemeyen verilere erişmek isteyenlerin sohbet robotlarını kötüye kullanmalarına da yol açmak demek. Bunun sonucunda tehdit aktörleri, kurumsal LLM’leri hedefli yönlendirmelerle sosyal mühendisliğe tabi tutarak kontrollerini geçersiz kılabilir ve hassas bilgileri vermeleri için kullanıcıları kandırabilir. Dolayısıyla bu da veri ihlallerine yol açabilir. Risklerin arttığı bir dönemde, sektör aynı zamanda bir beceri kriziyle de karşı karşıya. Son rakamlar siber güvenlik alanında 4 milyon açık pozisyon olduğunu gösteriyor. Bu son beş yılın en yüksek seviyesi. Güvenlik ekipleri hem bilinen hem de bilinmeyen tehditlere karşı koruma sağlarken daha azıyla daha fazlasını yapmanın yollarını bulmak zorunda kalacak. Elbette bunun anahtarı, uç noktayı korumak ve saldırı yüzeyini azaltmak. ‘Sıfır güven’ ilkelerine doğrudan uyum sağlayan güçlü bir uç nokta korumasına sahip olmak çok önemli.

Çalışma ve yaşam alanlarımızda önemli değişimlere yol açan yapay zeka ile ilgili yeni projelerinizi anlatır mısınız? Konuyla ilgili odağınızda hangi çalışmalar var?

HP olarak yaptığımız araştırmalar günümüzün küresel iş gücünde, bireyler ve iş arasındaki ilişkide kayda değer bir gerginlik olduğuna işaret ediyor. Bilgi çalışanlarının sadece yüzde 27’si sağlıklı bir iş ilişkisi olduğunu bildiriyor. Aynı zamanda, bilgi çalışanlarının işle olan ilişkilerine dair beklentilerinin de arttığı görülüyor. Küresel olarak yüzde 58’i son üç yılda beklentilerinin arttığını bildiriyor. Bu durum, olgun ekonomilerdeki çalışanların yüzde 50’sine kıyasla yüzde 71 ile özellikle büyüyen ekonomilerde daha belirgin. Yapay zeka, çalışma dinamiklerimizi dönüştürmek ve herkes için daha olumlu ve üretken bir ortamın kilidini açmak için önemli bir fırsat sunuyor. Ancak şunu da belirteyim ki burada kilit rol iş liderlerine düşüyor. İş liderleri yapay zekanın daha iyi anlaşılmasını, kabul görmesini ve çalışanların bu teknolojinin faydalarından nasıl yararlanacaklarını bilmelerini sağlamalı. Diğer bir deyişle liderlerin çalışanları yapay zekanın potansiyeli konusunda eğitmesi ve etkili bir entegrasyona öncülük etmek için inisiyatif alması gerekiyor.

Yapay zekanın gerek iş dünyasında gerekse yaşamlarımızda yarattığı fırsatlara ve değişikliklere dair görüşlerinizi alabilir miyiz?

Yakın zamanlarda yapılan araştırmalara göre büyüyen ekonomilerdeki çalışanların yüzde 76’sı yapay zekanın işle olan ilişkilerini geliştirmede kilit rol oynayabileceğine inanıyor. Yani yapay zeka işle daha iyi bir ilişki kurmanın anahtarı. Son araştırmada YZ’nın potansiyeli konusunda en iyimser olanların ise iş liderleri ve BT karar vericileri olduğunu gördük. Bunların yüzde 75’i YZ’nin işlerini kolaylaştıracağını düşünüyor. Bilgi çalışanlarının yüzde 55’i YZ’nin işlerinden keyif almaları için yeni fırsatlar yaratacağına inanıyor. Aynı yüzdelik kısım, YZ’nın işlerini daha ilginç hale getireceğini düşünüyor. Bu noktada iş liderlerinin kritik rolü açık: Çalışanlarını YZ’nin olanakları konusunda eğitmek ve YZ’nin etkin şekilde kullanılmasına öncülük etmek.

HP olarak emniyetli ve güvenilir yapay zeka çalışmaları konusunda son derece hassas olduğunuzu biliyoruz. Yapay zekanın ortaya çıkardığı siber güvenlik ile ilgili risklere karşı hangi çalışmalar içerisindesiniz? HP Wolf Security Hizmetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Hiç unutmamamız gereken bir nokta var: Her iyi teknoloji aynı zamanda kötü amaçlar için de kullanılabilir. Bizi güvende tutan teknolojilerden bazıları inanılmaz zararlar vermek için kullanılabilir. Keza siber suçlular da bir noktada gardımızı düşürmemize güveniyor. Çözüm nedir? Yapay zeka kullanan çoğu sektörde olduğu gibi odak noktasıher zaman insanlar olmalı. Ne mi yapabiliriz? YZ ve LLM’ler boşlukları doldurmak ve bizleri daha üretken hale getirmeyi amaçlıyor. Bu çok güzel ama biz burada şuna da odaklanmalıyız: Bu teknolojilerin başında yetenekli ve gayretli insanlar olduğu sürece zararı azaltırken hayatımızı iyileştiren her zamankinden daha güvenli sistemler yaratabiliriz. HP olarak neler yaptığımıza gelince; Amplify Global İş Ortakları etkinliğinde, hassas verilerin yönetilebilirliğini ve korunmasını sağlamaya yardımcı olan HP’nin yükseltilmiş Uç Nokta Güvenlik Denetleyicisi (ESC) çipini içeren, kuantum bilgisayar saldırılarına karşı ürün yazılımını koruyan dünyanın ilk iş bilgisayarlarını tanıttık. İşlemci ve işletim sisteminden izole edilen ESC, veri ihlalleri riskini azaltan ve kesinti sürelerini önleyerek üretkenliği artıran bir donanım platformu sağlıyor. HP Elite ve ProBook dizüstü bilgisayarlar ve Z by HP iş istasyonları, son kullanıcıları nerede ve nasıl çalışırlarsa çalışsınlar korumak için HP Wolf Security for Business ile donatıldı. HP ayrıca, BT’nin otomatik cihaz izleme ve düzeltme ile uç noktaları tehditlere karşı korumasına yardımcı olmak üzere görev açısından kritik cihazlar için özel olarak tasarlanan HP Cloud Endpoint Manager SaaS da piyasada yerini alıyor.

Başta üretken yapay zeka olmak üzere yeni teknolojiler yeni iş kolları yaratıyor. Öte yandan yapay zekanın insanın yerini alarak iş kayıplarını yol açması da bekleniyor. Konuyla ilgili değerlendirmeleriniz neler? Yapay zeka nereye kadar gidebilir?

2024’te siber güvenlik iş piyasasında ilginç gelişmeler yaşanabileceğini ve bu pozisyonlara olan talebin artacağını düşünüyorum. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’na (BLS) göre, bilgi güvenliği analisti işlerinin sayısının önümüzdeki on yıl içinde yüzde 32 artması bekleniyor. Bu, tüm işler için sadece yüzde 3 olan sektör ortalamasından çok daha yüksek. Eğitimli ve deneyimli insanların yerini hiçbir şey tutmaz. Fakat LLM’ler ve yapay zeka çok ihtiyaç duyulan kaynakları sağlayarak iş gücü boşluklarını doldurmaya yardımcı olabilir. Teknoloji halihazırda siber suç mağdurlarına yardım etmekle görevli insan çağrı merkezi temsilcilerini destekliyor, vakaları tarayabiliyor, uygun uzmana atayabiliyor hatta sorunları çözmenin en iyi yolları için önerilerde bulunabiliyor.

Önümüzdeki süreçte HP Türkiye’nin merceğinde yer alan konulardan bahsedebilir misiniz?

HP olarak, kurumsal pazarda yapay zeka uyumlu bilgisayarla yakalanacak üretkenlik artışına, HP Wolf Security çözümleriyle de uçtaki bilgi güvenliği çözümlerine odaklanıyoruz. Tüketici pazarında ise özellikle oyun bilgisayarlarımız ve aksesuarlarımıza, yarattığımız eşsiz dijital eğlence deneyimine odaklanıyoruz.

HP’DEN 2024 YILI SİBER GÜVENLİK TAVSİYELERİ

• Yüksek değerli kimlik avı hedeflerini belirlemek veya siber casusluğu izlemek için kalıpları veya anormallikleri tespit etmek
gibi siber savunmaları iyileştirmek için yapay zekadan yararlanın.
• Riskli faaliyetleri izole edip kontrol altına alarak, uygulamaları koruma altında tutarak ve kimlik bilgisi hırsızlığını önleyerek
kullanıcılar için sanal bir güvenlik ağı oluşturun.
• Bilinen ve bilinmeyen tüm tehditlere karşı koruma sağlamak için ‘Sıfır Güven’ ilkelerini benimseyin.
• Donanım ve ürün yazılımı yapılandırma yönetiminin olgunluğunu artırmak için yatırım yaparak cihaz yaşam döngüsü
boyunca donanım ve ürün yazılımı güvenliğini aktif şekilde yönetin.
• Siber güvenliği üçüncü taraflarla ilişkilerin ayrılmaz bir parçası haline getirin. Yazılım ve donanım tedarik zinciri güvenliğini
değerlendirmek için zaman harcayın.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.