”MUTLU BİR ÇALIŞAN DENEYİMİNE ODAKLANIYORUZ”

Türkiye’nin en büyük yerli iş yazılımı şirketi Logo Yazılım, 1.600’den fazla çalışanına fırsat eşitliği ve çeşitliliğin hakim olduğu, gelişim odaklı bir iş ortamı sunuyor. Logoluların parçası olmaktan her zaman mutluluk ve gurur duyduğu bir çalışma kültürü benimsenen şirkette, farklı bakış açılarına ve becerilere sahip çalışanlarla birlikte daha güçlü ve yenilikçi bir vizyon oluşturuluyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Logo Grup İnsan ve Organizasyonel Dönüşüm Direktörü Nebahat Kesgin, insan ve organizasyonel dönüşüm alanındaki yaklaşımlarının yanı sıra çeşitlilik ve fırsat eşitliği ile ilgili projelerini de aktarıyor.

Türkiye’nin en büyük yerli iş yazılımı şirketi Logo Yazılım’ın çalışma kültürünü ve bu alandaki vizyonunuzu anlatır mısınız? Söz konusu alanda vizyonunuzun bileşenleri neler?

Logo Yazılım’da ekip arkadaşlarımızın parçası olmaktan mutluluk ve gurur duyacağı bir çalışma kültürünü sürdürülebilir kılmak için çalışıyoruz. Fırsat eşitliği ve çeşitliliğin hakim olduğu, gelişim odaklı, adil ve şeffaf bir çalışma ortamı, politikalarımızın temelini oluşturuyor. Bunun sonucunda motivasyonu yüksek, her türlü görüş ve fikrini paylaşmaktan çekinmeyen ve verimli işler ortaya çıkaran bir takım yaratmak en büyük amacımız. İnsan ve organizasyonel dönüşüm alanındaki vizyonumuz çerçevesinde güçlü bir işveren markası inşa etmeyi çok önemsiyoruz. Bu alandaki stratejilerimiz çalışan deneyimine odaklanırken, örnek liderler ve ekiplerin koçluk yaklaşımıyla bu deneyimi sürekli olarak iyileştiriyoruz. Çevikliğin, yaratıcılığın, yenilikçiliğin, verimliliğin ve sürekli ilerlemenin temelini oluşturduğu bir kültür benimsiyoruz. Çalışanlarımızın sadece iş yaşamlarında değil, aynı zamanda özel yaşamlarında da mutlu ve sağlıklı olmalarını önemsiyoruz. Bu kapsamda, Logo Well adlı wellbeing programımızı hayata geçirdik. Fiziksel, sosyal, duygusal ve finansal açıdan olmak üzere dört farklı boyutta planlanan Logo Well programıyla, Logo Yazılım çalışanlarının kendilerini daha iyi hissedebileceği ortamları yaratmayı ve böylece çalışanları çeşitli yönlerden desteklemeyi hedefliyoruz. Bu yaklaşımımız sonucunda Logoluların yüzde 84’ü Logo Yazılım’ın çalışmak için “harika bir iş yeri” olduğunu düşünüyor. 2023 yılında gerçekleştirdiğimiz Çalışan Bağlılığı Anketi’nden elde ettiğimiz bu sonucu ve sahip olduğumuz Great Place to Work sertifikasını çalışanlarımızı merkeze alan yaklaşımımıza borçluyuz.

Adil ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla çeşitlilik ve dahiliyet konusunda son derece hassas olan Logo Yazılım’ın bu alanda çalışmalarını öğrenebilir miyiz?

Çeşitlilik ve dahiliyeti şirket kültürümüzün temel taşı olarak kabul ediyoruz. Farklı geçmişlere, deneyimlere, bakış açılarına ve becerilere sahip çalışanları bir araya getirerek daha güçlü ve yenilikçi bir şirket olduğumuza inanıyoruz. Çeşitlilik ve fırsat eşitliğini esas alan; işe alım, eğitim ve gelişim, performans ve kariyer yönetimi, ücretlendirme ve terfi aşamalarında teknik ve kişisel yetkinlik kriterlerine uygun hareket eden bir insan kaynakları politikası izliyoruz. İnsan ve Organizasyonel Dönüşüm departmanı altında Çeşitlilik ve Dahiliyet çalışma grubumuzu kurduk. Çalışanların iş ve özel hayat dengesinde yaşayabileceği sorunları ortaya koyan kapsayıcı bir empati haritası oluşturduk. Empati haritası ile çalışanların yaşadıkları sorunlara çözüm arayarak bu alanda farklı uygulamalar hayata geçiriyoruz. 2023’te yaptığımız çalışan bağlılığı anketine göre çeşitlilik endeksimiz yüzde 95 gibi yüksek bir skor olarak gerçekleşti. Öte yandan UN Global Compact (UNGC) Women’s Empowerment Principles (WEP) imzacısı olarak, gelişime açık alanları düzenli bir şekilde tespit ederek iyileştirme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu konuda hayata geçirdiğimiz uygulamalar neticesinde, Great Place to Work Women listesinde yer almaktan dolayı mutlu ve gururluyuz. Çalışanlar ve yönetici kademelerinde kadın temsiliyetini artırmak da odaklandığımız alanların başında geliyor. 2023 yıl sonunda Logo Grup bünyesinde kadın çalışan oranı yüzde 45, yönetim kurulundaki kadın temsiliyeti ise yüzde 50 olarak gerçekleşti. Logo Yazılım olarak, kadınların iş hayatına eşit şartlarda katılmasının gerekliliğine, sürdürülebilir kalkınma açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz.

Fırsat eşitliği konusunda hangi projeleri hayata geçirdiniz?

En önemli projelerimizden biri ”I’m In” programı. Günümüzde halen kadınlar genellikle evlilik, çocuk gibi nedenlerle işten ayrılmak ve ara vermek zorunda kalabiliyor. Genel olarak iş hayatında kalma sürelerine baktığımızda, erkek ve kadın arasındaki makasın çok açık olduğunu görüyoruz. Logo Yazılım olarak “I’m in” programımızla, özellikle kariyerine ara veren kadın çalışanlara fırsatlar sunuyoruz. Büyük faydalar ve kazanımlar sunan bu program, ilham veren örneklerle, büyük bir başarıyla devam ediyor. Anne adayı olan Logolulara doğum izni süreçlerinde destek sağlayıp, doğum izni bitiminde işlerine ve rollerine adaptasyon için çeşitli uygulamalar geliştiriyoruz. Logolu ebeveynleri bir araya getiren, bilgi ve sorun paylaşımını kolaylaştıracak bir yardımlaşma platformu olan “Ebeveynler Kulübü”nü hayata geçirdik.

Çalışanlarınızın gelişimine katkı sağlamak ve yeni yetenekler kazanmak için fark yaratan projeleriniz neler? Konuyla ilgili önceliklerinizi anlatır mısınız?

Logo Akademi platformumuz ile hem öğrenen hem de sektörde alanında uzman eğitmenlerle birlikte öğreten bir organizasyon olma misyonu ile ekosistemi genişletmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda; öğrenme ve gelişim faaliyetlerinin tek çatı altında yürütülmesi ve insan kaynakları süreçleri ile entegrasyonu için Logo Akademi mimarisini tanımladık. Akademi sadece eğitim düzenleyen bir yapının ötesine taşınıp, iş yapış biçimlerini tanımlayan, araştırma yapan uzman eğitmen kadrosu ile öğrenmeye stratejik bir bakış açısı kazandırmayı amaçlayan bir organizasyon olmayı amaçlıyor. Logo Akademi bünyesinde 2023 yılında Logo Yazılım çalışanlarına yönelik teknoloji, satış, pazarlama, insan ve organizasyonel dönüşüm, finans ve hukuk, çeşitlilik ve kapsayıcılık, ürün ve çözüm eğitimleri, liderlik ve yetkinlik eğitimleri gibi alanlarda toplam 44 bin 110 kişi-saat eğitim düzenledik. Her birime özel oluşturduğumuz müfredatlar için canlı sınıf eğitimlerinin yanı sıra Logo Akademi Dijital Eğitim Kataloğu ile dijital öğrenme yöntemleri de kullandığımız ve hibrit şekilde yürüttüğümüz bir öğrenme ve gelişim sürecini hayata geçirdik. Canlı sınıf eğitim ve Dijital Eğitim Kataloğu’na ek olarak, videolar, podcastler ve makale-kitap gibi farklı kaynakları da hibrit öğrenme yöntemimize ekledik. Dijital öğrenme olanaklarını artırmak için ulusal ve uluslararası online öğrenme platformlarına üyelik ve erişim hakkı da sağlıyoruz. Yeni yetenekler çekmek için ise en önemli kaynağımız staj programlarımız. Bu kapsamda genç yetenekleri Logo Yazılım’a kazandırmak için LOG-in Staj programlarını yürütüyoruz. LOG-in Staj Programı çatısı altında LOG-in Summer, LOG-in Winter, LOG-in Junior ve LOG-in Bootcamp programlarımız bulunuyor. Ayrıca tüm başvuru süreçleri dijital şekilde gerçekleşiyor. Teklif aşamasından ilk 6 ayın sonuna kadar, dijitalleşmiş onboarding programımız var ve burada uçtan uca süreci destekliyoruz.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.