1970 yılında temelleri atılan Kütahya Porselen, günümüzde de dinamik yapısı, değişime ve gelişime açık yönetim anlayışı, inovatif düşünme becerisi ile geleceğe doğru güçlü bir şekilde ilerliyor. Topluma ve çevreye saygılı üretim anlayışı ile faaliyetlerine devam eden şirket, sürdürülebilir etkiler yaratmak için destek verdiği tüm projelerin, toplumsal anlamda fayda üretmesine ve kalıcı değerler oluşturmasına öncelik veriyor. Sürdürülebilir kadın istihdamı politikasına da sahip olan şirket, üretimde kadın istihdamını artırmaya yönelik birçok projeye imza atmış durumda. Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli yeni dönem projelerini bizlerle paylaşıyor.
Kütahya Porselen’in yol hikayesini ve güçlü yapısını oluşturan değerlerini sizden dinleyebilir miyiz?
50 yılı aşkın tecrübemizle ev serileri, otel koleksiyonları, porselen tencere, sofra aksesuarları ve dekoratif obje üretimi gerçekleştiriyoruz. Günlük kullanımlarda tüketicilere farklı ve şık alternatifler sunarken aynı zamanda küresel ölçekte sürdürülebilir ürün ve üretim yapıyoruz. Tüketici odaklı yapımız ve en kaliteli ürünü en uygun koşullarda verme hedefimiz ile bugün Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde Kütahya Porselen ürünlerini kullanıcılarımızla buluşturuyoruz.
Sürdürülebilirlik politikanız dahilinde yürüttüğünüz faaliyetlerin çevresel ve sosyal etkilerini her daim göz önünde bulunduran bir şirketsiniz. Bu alanda neler yapıyorsunuz?
Evet, yürüttüğümüz faaliyetlerin çevresel ve sosyal etkilerini göz önünde bulundurmak, enerji ve su tasarrufu sağlamak, üretimde kullanılan kaynakların sürdürülebilirliği gibi unsurlarla gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak önceliğimiz. Çevreye saygılı üretim anlayışımız kadar toplumsal gelişim ve sosyal eşitlik de önceliğimiz. Bu bağlamda her türlü iş birliğine ve projeye sıcak bakıyoruz. Sürdürülebilirlik konusunun içselleştirilmesi ve yönetimine ilişkin çalışan farkındalığının artırılması amacıyla sürekli eğitimler düzenliyoruz.
Tasarım anlayışı son derece gelişmiş bir şirketsiniz. Bu anlamda gerçekleştirdiğiniz iş birlikleriniz de mevcut. Geçtiğimiz yıl, Karim Rashid ile hayata geçirdiğiniz “Skallop” koleksiyonunuz da bunlardan biri. Söz konusu iş birlikleri ile ilgili çalışmalarınızı ve gerçekleştirmeyi düşündüğünüz yeni projelerinizi öğrenebilir miyiz? Şirket olarak tasarım anlayışınıza dair yorumlarınız nelerdir?
Tasarımlarımızın yenilikçi, kullanıcı dostu, sağlıklı ve çevreci olması önceliğimiz. Kütahya Porselen ailesi için tasarım bir süreç değil bir değer yaratma anlayışı. Her ürünümüzün estetik, ergonomik, kullanılabilir ve ulaşılabilir olmasını hedefliyoruz. Tasarım ekibimiz, kendi çalışmalarının yanı sıra dünyaca ünlü tasarımcılarla çok özel ve ödüllü koleksiyonlara imza atıyor. Son tasarım iş birliğimizi ise Finlandiya’nın yaratıcı tasarım ofislerinden Pentagon Design ile yaptık. Yoğun şehir hayatı içerisinde kolaylık ve sakinlik arayanlar için birlikte tasarladığımız “Bevel” koleksiyonu, Red Dot Award: Product Design 2022 kapsamında ödüle layık görüldü.
İnovasyonu merkezine alan bir şirket olarak, bünyenizde bulunan Ar-Ge merkeziniz ve çalışmalarınızla ilgili bilgi alabilir miyiz?
Kütahya Porselen ailesi olarak, gücümüzü inovasyondan alıyoruz. ArGe merkezimizde mevcut pazarları geliştiren, yeni pazarlar yaratan ve trendleri belirleyen ürünlere imza atıyoruz. Tüketicilerin beklentilerini anlamak ve ihtiyaçlarına hızla yanıt vermek için Ar-Ge ve tasarım merkezimiz sürekli çalışıyor. İnovatif ürünler geliştirmenin yanında yeni teknolojileri üretime hızla adapte etmemizde de Ar-Ge merkezimizin yoğun çalışmaları var. Kütahya Porselen ürünleri, sağlık standartlarının dışında dayanıklılık ile ilgili olan deterjan, mikrodalga, çarpma, parçacık kopma, termal şok, çizilme dayanımı gibi testlerin yanı sıra, Avrupa standardında derin dondurucudan mikrodalgaya dayanım ve derin dondurucudan fırına dayanım testlerinin tamamından geçiyor.
Geçtiğimiz yıl aldığınız “Yılın İş İnsanı” ödülünün yanı sıra, çalışma hayatı ödüllerle taçlandırılmış başarılı bir kadın yönetici olarak, kadınların istihdamda daha çok yer alabilmesini sağlayabilmek adına birçok projenin altında imzanızın olduğunu biliyoruz. Konuyla ilgili projelerinizi ve şirket bazında kadın istihdam oranlarınızı öğrenebilir miyiz? Ülkemiz genelinde konu ile ilgili gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kütahya Porselen yönetim kadememiz ağırlıklı olarak kadınlardan oluşuyor. Yönetim kurulumuzun ve icra kurulumuzun yüzde 60’ı, yöneticilerimizin yüzde 43’ü kadın. Sürdürülebilir kadın istihdamı politikasına sahibiz ve son yıllarda üretimde kadın istihdamını artırmaya yönelik birçok projemiz oldu. Kadınların iş hayatına aktif katılımlarını teşvik etmek, ülkemizin geleceği için çok önemli. TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Kütahya Kadın Girişimciler Kurulu’nun Başkanlığı’nı yürütüyorum ve kadınların istihdamda daha çok yer alabilmesini sağlayabilmek için “Sanayide Kadın Eli” adlı bir projemiz var. NG Grup bünyesinde faaliyet gösteren lojistik fabrikamızda da yüklemeden lojistiğe, forklift kullanımından paketlemeye kadar her alanda sadece kadınlar var. Ülke genelinde yaşanan gelişmeler elbette umut verici ama daha yapılabilecek çok şey var.
İş hayatınızdaki başarılarınızın yanı sıra, sanatta da oldukça değerli eserlerin altında imzası bulunan birisiniz. Geçtiğimiz aylarda, Kütahya’daki NG Müze’de gerçekleştirdiğiniz “Maskesiz Yüzler” serginiz, çalışmalarınızdan sadece bir örnek. Diğer çalışmalarınızı ve Sema Güral Sürmeli’nin sanata bakış açısını anlatır mısınız?
Sanat, birleştirici bir güç ve yaşamımın vazgeçilmez bir parçası. Duygularımı dile getirmemin, iç dünyamı ve ruhumu yansıtmamın en güzel yolu. Maskesiz Yüzler sergisinde, porselen maskeler aracılığıyla kadın ve erkek arasındaki eşitliği sanatseverlere aktarmak istedim. Maskesiz Yüzler sergimin yıl boyunca farklı şehirlerde sergilenecek olmasından mutluluk duyuyorum.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.