Kaliteli hizmet anlayışı ve güçlü teknik ekibi ile yangın algılama sisteminden telefon santraline kadar birçok çözümü bünyesi altında bulunduran Kaly Bilişim, gerek altyapısını gerekse çalışmalarını güncelleyerek gelişmeleri merkezinden takip ediyor. Odağına GES projelerini alan şirket, sürdürülebilirlik hedefleri paralelinde dünyanın geleceğine katkıda bulunuyor. Kaly Bilişim Bilgi Teknolojileri ve Güvenlik Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yaman Kalyoncu sorularımızı yanıtlayarak, GES yatırımlarında uygulanması gereken öncelikleri bizlerle paylaşıyor.
Kaly Bilişim, zayıf akım sistemleri, proje çözümleri ve geniş ürün yelpazesiyle uzun yıllardır başarıyla hizmet veriyor. Şirket olarak, hızlanan dijitalleşme süreçleriyle gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Kaly Bilişim olarak büyüme hacminiz ne yönde ilerliyor?
Kaly Bilişim olarak her geçen gün gelişen teknolojiye ayak uydurmak için Ar-Ge çalışmaları yapıyor, bunun için Çin pazarında araştırmalar gerçekleştiriyoruz. Ürün yelpazemizi genişletirken hem globalde hem ülkemizde insanlık adına yaşam kalitesini yükseltecek ve doğayı koruyacak ürün gamını oluşturmaya öncelik veriyoruz. Uzun yıllardır sektörde aynı isimde ve misyonda kalmak önemli tabii ki. Bunun için de profesyonel iş yaşantısını prensip haline getirip özümüz ve sözümüzle zayıf akım sektöründe Oya Yaman Kalyoncu olarak kişisel bir marka olduğumuzu düşünüyorum. Projelerde Kaly Bilişim ismi geçtiği zaman seçtiğimiz markalar, uygulama kalitesi ve hızı, projeyi teslim etme başarımız ile güven veriyoruz. Buna paralel olarak her yıl kontrollü bir planlama ile büyüme kapasitemiz de artıyor.
Günümüzde enerji sektörü, iklim krizine karşı acil önlem planı doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş durumda. Öncelikle sizden Kaly Bilişim olarak enerji sektöründeki küresel çapta yaşanan hamlelerle ilgili değerlendirmelerinizi alabilir miyiz? Sektörün gelişimini nasıl okumak gerekiyor?
İklim, insanların yaşam kalitesini şekillendiren coğrafi bir unsur ve geçmişten günümüze insanoğlu bilinçli veya bilinçsiz çevreye zarar veriyor. İnsanların çevreyi bilinçsiz bir şekilde kullanmaları sonucu atmosferin dengesi bozuluyor. Bu durumun bir sonucu olarak da sıcaklıklar artıyor, buzullar eriyor, çeşitli bitki ve hayvan türlerinin nesli yok oluyor. Sulardaki asit oranlarında artışlar oluşuyor. İnsanların fosil yakıtları kullanmaları, bilinçsiz bir şekilde elektrik kullanımı ve doğal kaynakların tüketilmesi, iklim krizini artıran başlıca unsurlar. İklim krizini önlemede fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak, et tüketimini azaltmak, toplu taşıma araçlarını kullanmak, alışverişlerde bez torba kullanımı, alınacak tedbirler arasında sayılabilir.
GES’e dair yatırımlarda, sistemin getirilerinin sağlıklı sonuç verebilmesi ve maliyetleri karşılayabilmesi açısından dikkat edilmesi gereken noktalar neler?
GES’e dair yatırımlarda, fatura analizlerinin doğru yapılması, yatırım yapılacak yerin konumu ve bulunduğu il önemlidir. Arazinin düz ya da eğimli oluşu, baktığı yön, arazi etrafındaki doğal yer şekillerinin yapısı üretimin verimliliği, dolayısıyla yatırımın kendini geri ödeme süresi konusunda önem teşkil eder. Bundan dolayı, iyi bir arazi seçimi ve seçilmiş arazinin sürece hazırlanması, verimli bir GES için ilk etapta dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. Projelendirme süreci, kurulacak tesisin mevcut proje alanına göre uyarlanması yani sistemin sahaya yerleştirilmesidir. Alanı doğru bir şekilde seçilmiş, uygun bir projelendirme süreci yapılmış tesislerde, projeye uygun malzemelerin seçilmesi, büyük önem arz eden konular arasındadır. Özellikle panel invertör ve konstrüksiyon gibi santralin işleyişi açısından son derece kritik ve maliyeti yüksek kalemler titizlikle seçilmelidir. Seçilen malzemenin doğru olması kadar, malzemenin sahaya doğru şekilde montajı da önemlidir. Tesis devreye girmeden önce muhakkak son kontrollerin ve gerekli ölçümlerin yapılması gereklidir. Çünkü özellikle büyük boyutlu projelerde bu kurulum sürelerinin uzamasından dolayı gerek doğal faktörler gerekse çevresel faktörler sebebiyle montaj doğru yapılmış olsa bile bazı sorunlar ortaya çıkabilir.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.