“HEDEFİMİZ, TEKNOLOJİYİ EN İYİ KULLANAN İLAÇ ŞİRKETİ OLMAK”

Dünyanın en büyük 10 ilaç şirketinden biri olan Sanofi, dijital teknolojilerle beslenen bilimsel çalışmaları ve yüksek kalitedeki üretimiyle milyonlarca insanın hayatına dokunuyor. Ülkemizin sağlıklı geleceğine katkıda bulunmayı ilke edinen şirket, yatırımları ile geleceği de şekillendiriyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Sanofi Avrasya Bölge Başkanı ve İlaç Genel Müdürü Cem Öztürk, bizlere yapay zeka alanındaki çalışmalarını ve yeni hedeflerini aktarıyor.

“SANOFİ, TÜRKİYE’NİN DE İÇİNDE BULUNDUĞU BÖLGEYİ YENİDEN TANIMLADI. SİZ DE KARİYERİNİZE SANOFİ AVRASYALI BÖLGE BAŞKANI VE İLAÇ GENEL MÜDÜRÜ OLARAK DEVAM EDİYORSUNUZ. SANOFİ’DEKİ BU DÖNÜŞÜMÜN TEMEL HEDEFİ NE ?”

Türkiye, Sanofi dünyasında çok güçlü bir yere sahip ve içinde bulunduğumuz bölgede çok kısa bir süre önce önemli bir dönüşüm yaşandı. Gelecek hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölge yeniden tanımlanarak genişletildi. Bu yeni düzenleme ile birlikte Türkiye’de bulunan Sanofi yönetim ekibi çok daha geniş bir coğrafyaya liderlik etmeye başladı. Benim de liderlik ettiğim bu yönetim ekibi şu anda Sanofi’de Avrasya Bölgesi olarak konumlandırılan Türkiye, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Levant ülkelerinden sorumlu hale geldi. Avrasya Bölgesi dünyanın yüzde 12,5’ini kapsıyor. 17 ülke ile 11 farklı zaman dilimine yayılıyor ve çok farklı kültürlerden oluşan yaklaşık 500 milyon bir nüfusa sahip. Farklı ülkelerden gelen ve müthiş bir kültürel mozaik oluşturan ekibimiz tam anlamıyla güçlerini birleştiriyor ve tüm bu coğrafyadaki insanların sağlığını ileriye taşımak, hasta yolculuğunu iyileştirmek için çalışıyoruz. Tüm dünyada Sanofi olarak odağımızda önemli misyonlarımız var. Bunlardan biri de sınıfının ilki veya en iyisi tedavileri geliştirerek karşılanmamış hasta ihtiyacının olduğu alanlarda fark yaratmak. Bu doğrultuda, immünoloji ve aşılar konusundaki uzmanlığımızı kullanarak tedavi standartlarını yeniden tanımlamayı ve 2050 yılına kadar immünoloji alanında sektör lideri olmayı hedefliyoruz. Bu büyük hedefler için de iş yapış şeklimizi ve organizasyonumuzu bugüne değil geleceğin ihtiyaçlarına uygun şekilde dönüştürmemiz gerekiyor. Şirket içinde modernizasyonumuzu hızlandırmayı, daha çevik bir organizasyon yapısı ile çalışmalarımızın etkisini artırmayı, daha odaklı çalışmayı ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamayı hedefliyoruz. Ortak amacımızı etkiye dönüştürmek ancak her bir Sanofili’nin katılımı ile mümkün.

“TEKNOLOJİ KULLANAN VE DESTEKLEYEN BİR ŞİRKET OLARAK, YENİ NESİL TEKNOLOJİLERİN VE İNOVASYONUN SEKTÖRE ETKİLERİNİ NASIL OKUYORSUNUZ? AR-GE VE İNOVASYONUN SANOFİ DÜNYASINDAKI YERİ NE, BU DOĞRULTUDAKİ YATIRIMLARINIZ NELER ?”

Sorumluluğu büyük ve hayati bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Yeni salgınlar, tedavisi henüz bulunmamış hastalıklar ve karşılanmamış hasta ihtiyaçlarına çözüm bulmak bizim temel görevimiz. “HEDEFIMIZ, TEKNOLOJIYI EN İYI KULLANAN İLAÇ ŞIRKETI OLMAK” Dünyanın en büyük 10 ilaç şirketinden biri olan Sanofi, dijital teknolojilerle beslenen bilimsel çalışmaları ve yüksek kalitedeki üretimiyle milyonlarca insanın hayatına dokunuyor. Ülkemizin sağlıklı geleceğine katkıda bulunmayı ilke edinen şirket, yatırımları ile geleceği de şekillendiriyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Sanofi Avrasya Bölge Başkanı ve İlaç Genel Müdürü Cem Öztürk, bizlere yapay zeka alanındaki çalışmalarını ve yeni hedeflerini aktarıyor. Bunun yanında, sorumluluk alanımızı genişleterek sağlık sistemlerini ileri taşımak ve Türkiye’nin sağlık inovasyon ekosistemini desteklemeyi de misyon edindik. Pandemi süreci, sağlık alanında Ar-Ge, inovasyon ve yenilikçi yaklaşımların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Aynı zamanda bu süreç, dijitalleşmenin hızlanmasını ve bizim de bu dönüşümün parçası olmamızı sağladı. Gelecekte daha iyi bir sağlık hizmeti sunabilmek için ilaç endüstrisinin yeni teknolojilere odaklanması ve bunları uygulama yollarını araştırması şart. Hedefimiz sadece mevcut hastalıkları tedavi etmek değil, aynı zamanda hastalıkları henüz ortaya çıkmadan önlemek. Bu da sağlık alanındaki inovasyonun hızlanması, sürekli hale gelmesi ve dijital sağlığa daha fazla odaklanmak ile mümkün. Her gün yeni bir teknolojiye uyandığımız bir dönemden geçiyoruz. Böylesi bir ortamda, ilk adım bizi nelerin beklediğini önceden görmekten ve dahası geleceğin teknolojilerini yaratmaktan geçiyor. Pek çok sektörde olduğu gibi iş yapış biçimlerini yeniden şekillendiren yıkıcı teknolojilerin sağlık sektörünü de yeniden şekillendirmesi bekleniyor. Robotik teknolojiler, yapay zeka, 3D üretim baskı ve teknolojileri, hassas ilaç tasarımı gibi yıkıcı teknolojiler ve ortaya çıkan trendler, tedavi çözümlerinin geliştirilme süreçlerini, üretimini ve dağıtımını yeniden şekillendirecek. Sanofi de yenilikçi vizyonuyla geleceğin ihtiyaçlarına odaklanarak sağlıkta dönüşümü şekillendiren şirketlerden biri olmak için tüm imkanlarını seferber ediyor

“AR-GE VE İNOVASYONUN SANOFİ DÜNYASINDAKİ YERİ NEDİR? BU DOĞRULTUDAKİ YATIRIMLARINIZ NELER ?”

Ar-Ge yatırımları ilaç sektörünün geleceğini şekillendirmek ve yeni tedaviler geliştirmek adına kritik öneme sahip. Bugüne kadar, hasta ihtiyaçlarını merkeze alan yeni ve dönüştürücü ürünler sunduk. Bugün ise Ar-Ge yatırımlarımızı derinleştiriyor ve odaklı bir biyofarma şirketi olma yolunda adımlar atıyoruz. Küresel ciromuzun yaklaşık yüzde 15’ini Ar-Ge yatırımlarına ayırıyoruz. Bu da yıllık ortalama 6,5 milyar Euro’ya denk geliyor. Bu rakam, tüm sektörler değerlendirildiğinde bile Ar-Ge’ye ayrılan en büyük paylardan biri. Geleceğin tedavilerini keşfetme konusundaki kararlılığımızı pekiştirmek amacıyla önümüzdeki iki sene boyunca ürün geliştirme için yıllık 700 milyon Euro ilave yatırım yapacağız. Tüm bu yatırımlar ile son yıllarda Ar-Ge portföyümüzün değerini dört katına çıkardık ve sektör lideri olma potansiyeline sahip bir immünoloji araştırma programı oluşturduk. İmmünoloji lideri olma hedefimiz, bilimsel sınırları zorlayarak bağışıklık sistemini daha derinlemesine anlamak ve bu sayede kronik ve bulaşıcı hastalıkların seyrini değiştiren veya önlenmesini sağlayan çığır açıcı ilaçlar ve aşılar geliştirmeyi gerektiriyor. Biz de tüm çalışmalarımızı bu hedefe odaklandık.

“HERKESİN GÜNDEMİNDE OLAN YAPAY ZEKA KONUSUNA GELİRSEK, SANOFİ’DE BU YENİ TEKNOLOJİ ALANDA ÇALIŞMA VE HEDEFLERİNİZ NELER ?”

Şirket olarak dijitalleşme iddamız büyük:Yapay zeka teknololoji odaklı olmamasına rağmen en iyi kullanan şirket konumuna gelmek. Toplumları daha sağlıklı ve güçlü hale getirme hedefiyle; yapay zeka ve veri bilimini kullanarak, ilaç keşfini hızlandırıyor, klinik çalışmalarımızı geliştiriyor ve ilaç ve aşıların üretimi ve tedarik süreçlerini iyileştiriyoruz. Bunu yaparken de yapay zeka sistemlerimizi herkes adına doğru, uyarlanabilir, güvenli ve güvenilir hale getirmeye çalışıyoruz. Adil ve Etik, Net ve Güvenilir, Şeffaf ve Açıklanabilir ve Çevreye Duyarlı olarak 4 ana madde etrafında topladığımız taahhütler çerçevesinde yapay zeka ile çalışmalarımıza yön veriyoruz. Ayrıca, inovasyon ve Ar-Ge odağımız ile, klinik araştırmalarda zamanı kısaltmak, sonuçları iyileştirmek ve zaman alan faaliyetleri otomatize etmek için birden fazla yapay zeka programından faydalanıyoruz. Aqemia ile küçük moleküllerin keşfi üzerinde çalışmak üzere 140 milyon dolara varan bir anlaşma imzaladık. Bu iş birliği sağlık sektöründe yapay zekayı işimize entegre etme anlamında çok büyük bir değişimi ifade ediyor. Aqemia, ilaç keşif süreçlerini hızlandırmak için fizik tabanlı algoritmaları ve üretken yapay zekayı entegre eden modern bir teknoloji sunuyor. Aqemia, çeşitli tedavi alanlarında potansiyeli olan küçük molekülleri belirlemek ve oluşturmak için yenilikçi yaklaşımını Sanofi’nin çalışmalarına entegre edecek. 2022 yılında satın alınan Amunix Pharmaceuticals ile normal dokuları koruyarak yalnızca tümör dokularında aktif hale gelen ilaçları kişiye özel olarak sunmak için yapay zeka kullanıyoruz. Exscientia, Atomwise ve Insilico Medicine ile iş birliğimiz sayesinde de yeni ilaçların geliştirilmesini hızlandırmak için yine yapay zeka odaklı platformları kullanıyoruz. Owkin’in yapay zeka odaklı platformunu kullanarak ise modeller oluşturmak ve hastaların tedavi yanıtlarını tahmin etmeye yardımcı oluyoruz. Formation Bio ve OpenAI iş birliğimizle yapay zeka destekli tedaviler geliştiriyoruz. Böylece amaca yönelik çözümler geliştirmek için verileri, yazılımları ve ayarlanmış modelleri bir araya getiriyoruz. Bu iş birliğimiz sektörde ilk olma özelliğini taşıyor. Son olarak da yapay zeka (AI) platform şirketi Aily Labs iş birliğiyle çalışanlarımızın kullanıma sunduğumuz Plai uygulamamızdan söz etmek istiyorum. Sektörün lider uygulaması olarak gösterilen Plai, mevcut şirket içi verileri bir araya getiriyor, içgörüler ve kişiselleştirilmiş varsayımsal senaryolar için yapay zekanın gücünden yararlanmamızı sağlıyor. Plai’nin benimsenmesi, üretim ve tedarikte envanter yönetiminde yüzde 80 oranda olumlu etki yaratabiliyor. Ekibimizin hayatını kolaylaştıran basit ve modern bir dijital kullanıcı deneyimi sunan Plai gibi uygulamalarımızla 2025 yılında da dijitalleşme alanında birçok öncü atılım yapmayı sürdüreceğiz.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.