Gayrimenkul ihtiyaçlarına, doğru ve yerinde analizlerle cevap vermeye devam eden Coldwell Banker,
sektörünün en güçlü ve en güvenilir markası olarak öne çıkıyor. Köklü bir geçmişe sahip olan şirketin çatısı altında faaliyetlerine devam eden Coldwell Banker Plus
Gayrimenkul Ofis, etik değerlerinden ve dürüstlük ilkesinden ödün vermeden, uzman kadrosuyla sektördeki gelişmeleri müşteri ihtiyaçları doğrultusunda yönlendiriyor.
Müşteri memnuniyetinin kendilerine referans olarak döndüğünün altını çizen Coldwell Banker Plus Gayrimenkul
İzmir Mavişehir Broker’ı Beste Akçıl Alper, sorularımızı yanıtlıyor ve gayrimenkul sektörüne dair gelişmelerini okuyucularımıza özel paylaşıyor.
Gayrimenkul sektörü uzun yıllardır ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri. Gelinen noktada artan maliyetlerin de etkisiyle yükselen fiyatlara sahip konutlar, özellikle yatırımcıların ilgisini çekiyor. Genel olarak yaşanan gelişmeleri ve fiyat artışlarının sektör üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
2021’e göre hem ihtiyaç ve talebin daha da arttığı hem de konut arzı daralmasından dolayı fiyatların daha da yükseldiği bir yıl geçiriyoruz. Şu anda ülkemizde hiperenflasyona yakın bir enflasyon var. Öte yandan yeni maliyetlendirilmiş konut satışları henüz gerçekleşmedi. Geçmişe göre fiyat artışları olmasına rağmen, 2022’de emlak fiyatlarının artış potansiyeli, daha da yükselerek enflasyonun en az iki katı olacak gibi duruyor.
2022 yılı için ikinci el konut, yazlık, arsa, tarla ve araziye olan talebin artması yönünde beklentiler söz konusu. Bugüne kadar gelinen noktada, beklentilerle ilgili gelişmeler ne yönde ilerledi. Şirket olarak 2022 öngörüleriniz ve beklentileriniz neler?
Biliyorsunuz ki tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi diye bir gerçek yaşandı. Bu süreç, insanlarda kalabalıktan uzaklaşma hissi yaratırken, yazlık, arsa, tarla ve araziye yönelim başladı. Müstakil yaşama geçişte bir hızlanma yaşandı. Bu geçişin hızlanmasıyla birlikte bu bölgelerdeki değer artışları da arttı. Önümüzdeki günlerde daha da hızlanmaya devam edeceğini öngörüyoruz. İnşaat ve ham madde maliyetlerinin fazlasıyla artması nedeniyle artık şirketler, inşaat yapmayı neredeyse durdurdu. Bu da ikinci el konut piyasasında fiyatların artışına sebebiyet verdi. Böylece piyasa, birbirini domine etmiş oldu.
İhtiyaçları doğru ve yerinde analiz ederek hizmet veren güçlü kuruluş Coldwell Banker’ın işleyişi hakkında sizden bilgi alabilir miyiz? Sektör dinamiklerini yöneten bir şirket olarak yarattığınız farklılıklar neler?
Coldwell Banker Plus Gayrimenkul olarak, müşterilerimizi doğru analiz etme ve onların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri konusunda çok hassas davranıyoruz. Aldığımız kurumsal eğitimler, müşteriyi anlama, analiz etme ve ihtiyaçlarını belirleme konusunda bize ve tüm ekibimize oldukça fayda sağlıyor. Eğitimler sayesinde, bazen müşterilerimizin bile farketmediği, görünenin ardındaki gerçek ihtiyaçları keşfedebiliyor ve onlara yatırım danışmanlığı veriyoruz. Bu da bizi farklı kılan özelliklerden biri. Önceliğimiz, para kazanmaktan öte müşteriye doğru hizmeti verebilmek. Bu da bizi diğer firmalardan ayıran en önemli özelliklerden bir diğeri. Müşterinin ihtiyaçlarını doğru ve iyi şekilde karşıladığımızda, memnun müşteriler kazanıyoruz. Memnun müşteri de referans olarak başka değerli bir müşterimizi bizlere kazandırıyor. Böylece yıllardır müşterilerimizle kurduğumuz bu güzel ilişki, kazan-kazan’a dönüşüyor.
Ülkemizde sektörde yaşanan gelişmelerden biri de yabancıya konut satışlarının artması yönünde oldu. Size göre bu satışları etkileyen faktörler neler oldu? Coldwell Banker Plus Gayrimenkul olarak konuyla ilgili gelişmeleri nasıl okuyorsunuz?
Birçok farklı ülke vatandaşı, Türkiye’den gayrimenkul aldı. Bölgedeki konumuyla yabancı yatırımcılar için bir çekim merkezi olan Türkiye, yabancı yatırımcılara sağlanan destek ve ayrıcalıklar sayesinde her geçen yıl daha fazla yatırıma ev sahipliği yapıyor. Son 10 yılda giderek tırmanışa geçen yabancı yatırımcıya satışın, öngörülere göre 2023 yılında 15 milyar dolar hacmine ulaşması bekleniyor. Her ne kadar çok yüksek potansiyeller barındırsa da yabancıya gayrimenkul satışı, kolay değil. Birçok prosedürü ve protokolü olan söz konusu satış işleminde mutlaka profesyonel destek alınması gerekiyor. Son yıllarda Türkiye’de yabancıların taşınmaz edinmesini kolaylaştıran şartların sağlanması, ülkede yabancıların konut talebini artırdı ve bununla beraber ülkede konut arzı büyüttü. Gayrimenkul şirketleri yurt dışı danışmanlıkları kurdu, özellikle Arap, Rus, Kafkas ve Asya coğrafyasına yönelik pazarlama stratejileri geliştirdi. Yapılan yasal değişiklikler, ülkeye yabancı sermaye girişi açısından pozitif etki yarattı. Türkiye’nin son yıllarda Orta Doğu’daki savaşlardan kaçan milyonlarca mülteciye ev satması ve 4 milyonun üzerinde göçmenin ülkeye kabul edilmesi de yabancılara yapılan konut satışının yükselmesindeki önemli etkenlerden.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.