DÜNYAYA KADIN TARZI YÖNETIM GELMESI GEREKIYOR

Her konuda örnek olan duruşuyla Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Alvemedica Yönetim Kurulu Başkanı, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Kurucu Üyesi Leyla Alaton, başarılı olmanın altın kurallarını, girişimcilere tavsiyelerini Business Türkiye Dergisi okurları için anlattı.

İş hayatınızda en büyük destekçiniz, kendinize olan güveniniz diye biliyoruz. Peki arkasında babasının desteği ve Alarko’nun güçlü ismi olmadan başarıdan başarıya koşan Leyla Alaton’un, iş hayatı boyunca yaşadıkları neler?

Girişimci bir kadınım ama hiç farkında olmadan girişimci oldum bile diyebilirim. Öğrencilik yıllarımda yurt dışına kemer satışına başlamamla Türkiye’den ufak deri mamulleri pazarının dış ülkelere açılmasına Amerika ile başlamış oldum diyebilirim. İki ile üç sene arası süren bir girişimcilik maceram. Amerika’da kalıp kemer satmaya devam edebilirdim ama döndüm ve Alarko Holding’de çalışmaya başladım. Kendi danışmanlık şirketimi kurduğumda 34 yaşındaydım. İkinci girişimcilik maceramda başarılı oldum ama büyütmek istemedim. O alanı tercih etmedim. Zamanında çekilmeyi bildim, gurur duyuyorum bu konuda. Hiçbir iş sana yapışmamalı. İnat, sebat, bırakamama hâlimiz var. Arada iki oğlum oldu. Yönetim kurulu üyesi olarak işleri devam ettirmek için Alarko’ya geri döndüm. Şimdi ise Alarko’daki görevimin yanı sıra Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı olarak iş hayatındayım. Alvimedica babamın Türkiye’ye hediye etmek istediği sağlıkta teknoloji yatırımıdır. Başta stent olmak üzere, katma değerli yerli ve milli tıbbî cihazlar üretilmesi ve ihraç edilmesi projesidir. Bildiğiniz gibi Türkiye’de medikal cihaz alanındaki sanayi yatırımları çok az sayıda var. Biz böyle bir işe soyunduk. Stent kateter gibi medikal, özellikle kardiyoloji alanındaki çok önemli ürünleri Çatalca serbest bölgede üretiyoruz. Özellikle de diyabet hastalarında daha iyi sonuçlar alınan tıbbî cihazlarla ilgili ürünlerin geliştirilmesi ve üretimi ile ilgili çalışmalarla dolu dolu geçiyor günlerimiz. Kaliteli yaşama yönelik projeler üretmek üzerine yoğunlaşmış durumdayız.

Soyadınızın “Alaton” olmasının kariyerinizin ilk yıllarında size avantaj veya dezavantaj sağladığı durumlar oldu mu?

İş hayatı zorlu bir yolculuktur. Patron çocuğu olarak bu yolculuğa çıkmak çok daha zordur. Pek çok kişinin anlayamayacağı ve özdeşleşemeyeceği zorlukları vardır. Patron çocuğu olanın aile şirketinde değil, başka şirketlerde çalışarak hayata atılması ona çok daha yararlı deneyimler kazandıracaktır. Özellikle bir iş kurup, kendi başlarına parayı yönetebilme deneyimini genç yaşlarında yaşamalarını tavsiye ederim ki dünyayı en hızlı şekilde tanıyabilsin, hatalarından ders almayı erken yaşta öğrenebilsin. Hatalar ne kadar erken yaşta yapılırsa, o kadar az hasar verir…

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.