”ÇEŞİTLİLİK VE KAPSAYICILIK KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZÜN TEMEL TAŞLARINDAN”

Müşterilerinin yatırım ürünlerine ulaşabilecekleri, şubeye gitmeden sözleşmelerini onaylayarak birçok işlemi anında gerçekleştirebilecekleri teknolojik altyapılar oluşturan ve bu yenilikleri internet ve mobil şubelerinden de sunan ülkemizin yenilikçi bankası Akbank, KOBİ’ler için birçok ilke imza atıyor. Akbanklı olmanın ayrıcalıklarını sunduğu hizmetlerle her an hissettiren banka, kadın istihdamını ve kadın girişimci sayısını artırmak için de öncü projeleri devreye alıyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, KOBİ’lere verdikleri desteklerin içeriğini ve kadın girişimciler için oluşturdukları programların bilgilerini aktarıyor.

Akbank, KOBİ’ler için devreye aldığı yeniliklerle öncü adımlarını sürdürüyor. KOBİ’lere değişen ihtiyaçları doğrultusunda nasıl bir dijital deneyim sunuyorsunuz?

Akbank olarak, KOBİ’lerin büyüme ve gelişim yolculuklarında yanlarında olmayı, onların finansal sağlığını güçlendirmeyi ve dijitalleşme süreçlerinde rehberlik etmeyi kendimize misyon edinen bir bankayız. Bu anlamda en önemli görevlerimizden birini KOBİ’lerin tüm finansal süreçlerini dijitalleştirmek ve işlerini kesintisiz şekilde devam ettirmelerini sağlamak olarak belirledik. KOBİ’lerimizin bankamızdan alacağı tüm temel ürün ve hizmetleri dijitalleştirmeyi hedeflerken, aynı zamanda kendi iş yapış şekillerini de daha dijital hale getirebilmeleri için gerekli çözümler ve iş birlikleri sunuyoruz. Bu doğrultuda “Tüzel Dijital Dönüşüm Projemiz” çatısı altında KOBİ’lerin işlerini hızlandırmak için ihtiyacı olan çözümleri sunuyoruz. 2022 yılından bu yana müşterilerimizin bankacılık ürünleri ve bankacılık dışı avantajlar içeren paketlere mobil kanal üzerinden hızlı ve kesintisiz deneyimle erişimini sağlıyoruz. Akbank mobil üzerinden POS, ticari kredi kartı veya ticari kredi başvurusu yapan KOBİ’lerimiz sadece tek bir ürün yerine 19 farklı paketten yararlanabiliyor. Aynı zamanda, Akbank Mobil’de KOBİ’lere özel olarak akıllı finans teknolojisini hayata geçirdik. “İşin İçin” alanında müşterilerimizin verilerinden beslenerek onlara özel olarak ürettiğimiz özet bilgileri sunuyor ve akıllı önerilerle onları yönlendiriyoruz. 2023 yılında ise müşterilerimizin “Ticari Artı Para” ve “Elektronik Teminat Mektubu” ürünlerini de Akbank Mobil aracılığı ile kullanabilmelerini sağladık. Yaptığımız geliştirmeler ile müşterilerimizin kredi ve otomatik fatura gibi ürünlere dijital kanallar üzerinden ulaşmalarını sağladık. Son dönemde de müşterilerimizin hayatını dijital deneyimlerle kolaylaştırma vizyonumuz doğrultusunda önemli bir adım daha attık ve Akbank Mobil’den Akbanklı olma ayrıcalığını tüzel müşterilerimizin de kullanımına açtık. Uçtan uca dijitalden müşteri olma hizmetimiz ile tüzel müşterilerimiz de kolaylıkla Akbanklı olabiliyor ve ayrıcalıklı hizmet ve yenilikçi kampanyalarımız ile işlerine değer katabiliyor. Dijital deneyimle müşteri olma ayrıcalığından ilk etapta tek ortaklı ve tek yetkili limited şirketler yararlanabiliyor. Ancak, çoklu ortaklık yapısına sahip şirketlere de bu dijital deneyimi sunmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm bu çalışmalarımızla, bugün her 10 KOBİ müşterimizin 8’i dijital kanalları kullanıyor.

Akbank olarak önceliklerinizden birinin de kadın istihdamını ve kadın girişimci sayısını artırmak olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda, kadın KOBİ’ler ve girişimciler için sunduğunuz destekleri anlatır mısınız? Bu alanda hedefleriniz neler?

Akbank olarak, çeşitlilik ve kapsayıcılığı kurumsal kültürümüzün temel taşlarından biri olarak benimsiyoruz. Geniş bir yelpazede, tüm kadınların iş yaşamlarında güçlenip, gelişim yolculuklarında yanlarında bulunuyoruz. Finansal çözümlerimizle kadın girişimcileri ve KOBİ’leri destekleyerek, özel eğitimler ve programlarla onların yanlarında yer alıyoruz. Bu kapsamda kadın işletme sahibi ve girişimcileri desteklemek ve onların finansmana erişimini kolaylaştırmak üzere EBRD ve KGF ile harekete geçtik. “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı” kapsamında 100 milyon dolar EBRD kaynağı ve yüzde 80 KGF teminat desteği ile Kadın KOBİ paketimizi teminat yaratmakta güçlük çeken, kurucusu ya da yöneticisi kadın olan KOBİ’lerimize sunduk. Ayrıca, ticaret hacmini artırmak, işini geliştirmek, global pazarda yer edinmek ve ticari faaliyetlerinde dijital dönüşümü hızlandırmak isteyen tüm KOBİ’lerimizi yarının dünyasında yerlerini almaları için kurguladığımız Akbank Dönüşüm Akademisi ile de özellikle kadın girişimciler olmak üzere KOBİ’leri özel seminerler, eğitim, networking programları ve iş birlikleri olanakları ile destekliyoruz. Ek olarak, Proparco ile Türkiye’deki yeşil projeleri ve kadın girişimciliğini teşvik edecek bir iş birliği içerisindeyiz. Proparco’dan sağladığımız kaynak ve İGE’nin teminat desteği ile ihracatçı kadın KOBİ’lere verdiğimiz desteği daha da genişletmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimiz ile birlikte Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında yer alan 5 numaralı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği hedefine katkı sağlıyoruz.

Akbank ve TurkishWIN iş birliğiyle gerçekleşen BinYaprak Kadın Girişimci Mentorluk Programı hakkında bilgi alabilir miyiz? Bu stratejik ortaklık ile oluşturulan program kapsamında girişimci kadınlara nasıl faydalar sunuyorsunuz?

Akbank olarak sürdürülebilir gelecek stratejimiz doğrultusunda sadece finansal değil, toplumsal ve çevresel gelişimi de sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Kadın girişimcilerin ve liderlerin kariyer gelişimlerini ve eşit fırsatlarla iş dünyasında yer almalarını çok önemsiyoruz. Bugün TUİK 2023 verilerine baktığımızda ülkemizde çalışabilir yaşta 33 milyon kadın bulunuyor. Ancak sadece 11 milyonu iş gücüne katılıyor. Yani burada aslında büyük bir potansiyele sahibiz. Aynı şekilde Türkiye’de kadınların yüzde 40’ının girişimcilik yönünde bir eğilimleri olduğunu görüyoruz. Ancak burada da her 100 kadından sadece 14’ü girişimci oluyor. Bu nedenle ülkemizde kadın istihdamını ve kadın girişimci sayısını artırmak büyük önem taşıyor. Bu kapsamda 2024 yılında daha fazla kadın girişimcimizin ücretsiz faydalanmasını sağlayacak bir mentorluk modeline geçme hedefiyle Turkishwin ile birlikte Binyaprak Kadın Girişimci Mentorluk Programı’nın açılışını gerçekleştirdik. BinYaprak Kadın Girişimcilik Mentorluk Programı kapsamında 100 girişimci kadın, 100 mentor ile bire bir mentorluk desteği alıyor. 6 aylık program süresince girişimci kadınlar ücretsiz olarak işleri, sektörleri ve bireysel ihtiyaçları doğrultusunda rehberlik alıyor ve dahil oldukları güçlü ağ ile yeni iş birlikleri olasılıklarından da yararlanabiliyor. Programda “yeni pazarlara erişim”, “ihracat-e-ticaret uluslararası pazarlarda temsiliyet”, “satış organizasyonu ve yönetimi”, “pazarlama araçları”, “planlama ve süreç yönetimi”, “finansman sağlama ve finansal planlama yapma” ve “büyüme ve ölçekleme yönetimi” gibi çok geniş bir çerçevede konular ele alınıyor. Yani programımıza kadın girişimcilerin tüm ihtiyaçlarına yönelik özel bir deneyim paylaşım programı diyebiliriz. Girişimcilik ekosistemi paydaşlarının da aktif katılım ve desteğini alan programımız, geri bildirim ve öğrenimlerimizle de her gün zenginleşen kolektif bir çalışma konumunda bulunuyor.

Ak Portföy ve Arya Yatırım Platformu iş birliğinde gerçekleştirdiğiniz girişimcilere özel uçtan uca hizmet modeliniz nasıl şekilleniyor? Bu stratejik ortaklık ile sunulan ürün ve hizmetler, oluşturulan programlar neler?

Girişim ekosistemimizi ileri taşımak için finansal ürünler ile danışmanlık ve mentorluk gibi hizmetlerin girişimlerle buluşturulması büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda Akbank’ın gücünü, deneyimini ve uzmanlığını Akbank Girişim Bankacılığı çatısı altında ekosistemimizin hizmetine sunuyoruz. Girişimlerin dinamik yapısına uygun olarak geliştirdiğimiz avantajlı hizmetler ve finansman ürünlerimizin yanında, Ak Portföy ve ARYA Yatırım Platformu ile oluşturduğumuz servis modeliyle girişimcilerin yanlarında oluyoruz. Özel sektörde lider portföy yönetim şirketi ve iştirakimiz Ak Portföy ile Girişim Bankacılığı müşterilerimizin de yer alacağı, 20 milyon dolar tutarındaki girişim sermayesi fonu kapsamında anlaşma sağladık. Bu doğrultuda Ak Portföy Birinci Teknoloji Girişim Sermayesi Fonu ile yatırım arayan Akbanklı Girişim Bankacılığı girişimlerine kanal yaratıyoruz. Arya Yatırım Platformu ile de iş birliğimizin mentorluk ve melek yatırım adımlarına yönelik çalışmalara başladık. Bu kapsamda erken aşama teknoloji girişimlerini yatırıma hazırladığımız kapsamlı bir program tasarladık. Arya Yatırım Platformu ile girişimcilerin temel bilgi ve becerilerini geliştirebilmeleri için çeşitli atölye çalışmaları düzenleyeceğiz. Bu atölyeler, iş hayatına adım atmış ya da atmaya hazırlanan girişimciler için önemli bir rehberlik kaynağı olacak. Girişimcilik alanında uzman isimlerin katılımıyla düzenlenecek eğitim programları ile girişimcilere yol gösterecek, onların potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına destek olacağız. Girişimcilerin büyüme ve gelişim süreçlerinde deneyimli mentorlarla buluşabilecekleri, fikirlerini aylaşabilecekleri çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu etkinlikler, girişimcilerin tecrübeli kişilerle iletişim kurarak vizyonlarını daha da netleştirmelerine olanak sağlayacak. Arya Yatırım Platformu’nun yatırım almayı hedefleyen girişimciler için de özel olarak tasarladığı bir program olan ARPC de girişimcilere yatırım almanın inceliklerini öğretecek ve onları yatırımcılarla buluşturacak.

GELECEK DÖNEMDE AKBANK’IN 3 STRATEJİK ÖNCELİĞİ

1- Müşterilerimizin, çalışanlarımızın ve tüm paydaşlarımızın
beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayan, işlerini
ileri taşıyan ve yaşamlarına değer katan yenilikler geliştirmek.
2- Dijitalleşme ve inovasyon alanındaki öncülüğümüz ile
başta Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ’ler ve
girişimciler olmak üzere tüm kurumların, sürdürülebilir
ve dijital gelecek hedeflerine hizmet etmek ve onların çözüm
ortağı olmak.
3- İnsan odaklı sürdürülebilirlik anlayışımız ile sürdürülebilir
finansman, ekosistem yönetimi, iklim değişikliği
ve insan/toplum odaklı çalışmalarımızla toplumsal, ekonomik
ve çevresel etkimizi güçlendirmeye devam etmek.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.