“BU EŞSİZ SERGİ İLE GELENEKSEL ‘GÖRME’ KAVRAMINI YENİDEN TANIMLIYORUZ”
İnsanların hayatlarını zenginleştiren deneyimler sunan ve yeni nesil akıllı teknolojiler geliştiren Canon, yakın zaman önce “Görülmeyen Dünya” (World Unseen) adıyla bir sergi düzenleyip bu projeyle dünyayı algılamanın yalnızca görmeyle sınırlı olmadığının, aynı zamanda bunun kalp ve ruhla da mümkün olabileceğinin mesajını veriyor. Business Türkiye okuyucuları için Canon Eurasia Ülke Direktörü Alexandre Emeryk, sosyal sorumluluk yaklaşımlarının her zaman merkezlerinde yer aldığını belirterek projelerini bizlere anlatıyor.
“CANON EURASIA ÜLKE DİREKTÖRÜ OLARAK CANON’UN GLOBAL ORGANİZASYON YAPISINDA TÜRKİYE’NİN NASIL BİR KONUMA SAHİP OLDUĞUNDAN KISACA BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ ? TÜRKİYE’NİN CANON İÇİN KÜRESEL ANLAMDA ÖNEMİ NEDİR ?”
Türkiye; müşteri tabanı, pazar büyüklüğü ve dikkate değer büyüme potansiyeli nedeniyle Canon için en önemli pazarlardan biri. Canon Orta Doğu ve Türkiye bölgesel organizasyonu, EMEA bölgesi satışlarının yaklaşık 1/3’ünü oluşturması ve gelişmekte olan bölgelerdeki en büyük satış pazarı haline gelmesinden dolayı oldukça güçlü bir konuma sahip. Biz de bu sebeple müşterilerimizin ihtiyaçlarını yakından takip ediyor; iş verimliliklerini optimize etmeleri ve yeni yaratıcılık alanlarını keşfetmeleri için onlara ihtiyaç duydukları tüm görüntüleme ve baskı ürünlerini sağlıyoruz. Aynı zamanda iş ortaklarımızla ilişki geliştirmeye, coğrafi boşluklar arasında köprü kurmaya ve değişen trendlere bağlı kalmaya odaklanıyoruz. Canon’un pazardaki mevcut güçlü konumu, Türkiye’nin baskı ve görüntüleme teknolojisi sektöründeki rekabet avantajımızı gözler önüne seriyor.
“CANON EURASIA OLARAK YAKIN ZAMAN ÖNCE “GÖRÜLMEYEN DÜNYA” (WORLD UNSEEN) ADIYLA BİR SERGİ DÜZENLEDİNİZ. BIZE BU PROJE HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ? “GÖRÜLMEYEN DÜNYA” SERGİSİNİN TEMEL AMACI NEDİR? CANON BU SERGİ İLE HANGİ MESAJLARI İLETMEK İSTİYOR ?”
Hepimizin bildiği üzere dünya çapında 40 milyondan fazla görme engelli yaşıyor, 250 milyon kişi ise görme ile ilgili zorluklarla karşılaşıyor. Canon olarak bu projeyle dünyayı algılamanın yalnızca görmeyle sınırlı olmadığının, aynı zamanda bunun kalp ve ruhla da mümkün olabileceğinin mesajını vermeye çalıştık. Beykoz Belediyesi ve Türkiye Görme Engelliler Derneği’nin değerli iş birliği ile Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdiğimiz Görülmeyen Dünya (World Unseen) sergisi ile ortak fayda için birlikte yaşamak ve çalışmak anlamına gelen ‘Kyosei’ kurumsal felsefemizi de topluma derinlemesine yansıtmayı amaçlıyoruz. Empati, kapsayıcılık ve farkındalık gibi temel değerleri vurgulayarak, bireylerin farklı bakış açılarını benimseyip dünyayı nasıl zenginleştirebileceklerini ve birbirleriyle nasıl daha güçlü bağlantı kurabileceklerini gösteriyoruz. Bu projeyi, görme engelli bireylerin sanat ve görsel hikaye anlatımıyla olan bağlarını güçlendirmek ve sanat dünyasıyla daha yakından etkileşim kurmalarını sağlamak için önemli bir adım olarak görüyoruz. Ayrıca projemizle sadece görme engelliler için erişilebilirliği artırmayı değil, aynı zamanda görme engelli olmayan bireylere de yeni bakış açıları sunarak sanata ve dünyaya farklı merceklerden bakmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.
“TEKNOLOJİNİN İMKANLARI, BU PROJEDEKİ SANAT DENEYİMİNİ NASIL DÖNÜŞTÜRÜYOR ?”
Görülmeyen Dünya (World Unseen) sergisi, görme bozukluğu simülasyonları aracılığıyla ziyaretçilere sürükleyici bir deneyim sunarak görme engeli veya bozukluğu yaşayanların dünyasına hepimizin yolculuk etmesi için eşsiz bir fırsat sunuyor. Serginin merkezinde, Canon’un PRISMAelevate XL yazılımı ve Arizona yazıcıları ile oluşturulan Braille, dokunsal ve kabartmalı baskılarla hayat bulan fotoğraflar yer alıyor. Bu yenilikler her bir fotoğrafın sadece görsel olarak değil, aynı zamanda dokunma ve işitme duyuları aracılığıyla da deneyimlenmesine olanak tanıyarak bir zamanlar tamamen görsel olan hikaye anlatımını çok duyulu bir deneyime dönüştürüyor. Pulitzer ödüllü foto muhabirleri de dahil olmak üzere dünyaca ünlü fotoğrafçıların çalışmalarını sergileme ayrıcalığına sahip olduğumuz projemizde, bu güçlü görüntülere artık dokunma ve sesli betimlemelerle de erişilebiliyor ve tamamen yeni bir duyusal sanat deneyimi sunuyoruz. Böylece üstün Canon teknolojileri ile sanatın daha geniş bir duyu yelpazesi aracılığıyla deneyimlenmesini sağlayarak geleneksel “görme” kavramını yeniden tanımlıyoruz. Gelecekte bu teknolojilerin yalnızca görme engelli bireyler için değil, sanatı çok boyutlu olarak deneyimlemek isteyen herkes için fırsatlar sağlayabileceğine inanıyoruz. Dijital sanat gelişmeye devam ettikçe dokunsal sanatın algılanma ve takdir edilme biçiminde de devrim yaratma potansiyelini öngörüyoruz.
“AZ ÖNCE “GÖRÜLMEYEN DÜNYA” (WORLD UNSEEN) SERGİNİZİN AMAÇLARINDAN BİRİNİN DE EMPATİ KURMAK OLDUĞUNU SÖYLEDİNİZ. SİZCE BU SERGİ GÖRME ENGELİ OLMAYAN İNSANLARIN HAYATLARINDA KALICI BİR FARK YARATABİLİR Mİ ?”
Kesinlikle evet. Sergimiz, görme engeli olmayan bireyler için bir farkındalık yolculuğu işlevi görüyor. Görme bozukluğu simülasyonları ve Braille, dokunsal baskılar aracılığıyla ziyaretçilerin dünyayı görme engellilerin bakış açısından deneyimlemelerini sağlıyoruz. Bu sürükleyici yaklaşım, günlük hayatın koşuşturması içinde çoğu zaman göz ardı edilen zorlukları anlamak için güçlü bir araç haline geliyor. Bu sergiyle, bireyleri kendi sınırlarının ötesine geçmeye ve başkalarının deneyimlerine dair fikir edinmeye davet ediyoruz. Gerçek ve yaşanmış bir deneyim, geçici bir farkındalıktan çok daha derin bir etki yarattığından serginin etkisinin de kalıcı olacağına inanıyoruz.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.