“2014’TEN BU YANA KARBON SALIM ARTIŞI OLMADAN BÜYÜYORUZ”
Günümüzde şirketler tarafından oluşturulan ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Birleşmiş Milletler tarafından “bugünün ihtiyaçlarını gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden karşılamak” olarak 17 tema etrafında tanımladığı sürdürülebilirlik, artık şirketler için ana gündem maddesi. Bu anlamda 2014 yılından bu yana karbon salım artışı olmadan büyüyen Türkiye’nin lider gıda şirketi Ülker, 2021 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı ve konuya dair verdiği önemin altını bir kez daha çizdi. Her yıl ekonomik, sosyal ve çevresel faaliyetlerini kamuoyuyla paylaştığı Sürdürülebilirlik Raporu’nu 7. kez yayımlayan Ülker, geçtiğimiz yıl hayata geçirilen enerji verimliliği projeleriyle 7,5 milyon TL, Ar-Ge projeleriyle 35,8 milyon TL tasarruf sağladı. Şirket ayrıca 2021’de plastik kullanımını 268 ton, kağıt kullanımını da bin 194 ton azaltmayı başardı.
“2030 SÜRDÜRÜLEBILIR KALKINMA AMAÇLARI’NI TEMEL ALIYORUZ”
“İsrafsız şirket” modeliyle sürdürülebilirlik çalışmalarına kesintisiz devam eden şirketin CEO’su Mete Buyurgan, başarılı bir yılı geride bıraktıklarını vurgulayarak sözlerine şöyle devam ediyor: “Şirketimizde, su ve enerji tasarrufundan sürdürülebilir ham madde tedarikine, insan kaynağından üretim kalitesine kadar pek çok konuda projeler üretiyoruz. Bu çabalarımızı belirgin bir strateji etrafında izlenebilir ve denetlenebilir kılmak için Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı temel alıyoruz. Bilindiği gibi sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda, Ülker’in 80. yılı olan 2024 için çevre, değer zinciri, inovasyon, toplumsal sorumluluk, çalışanlar ve liderlik başlıkları altında 10 yıllık hedefler belirlemiştik. Her yıl yayımladığımız sürdürülebilirlik raporlarımızda ilerlemeleri kamuoyuyla paylaşıyoruz. 2014’ten bu yana karbon salım artışı olmadan büyüyoruz. Ham madde, malzeme ve hizmet alımlarını azami seviyede yerel tedarikçilerden yapıyoruz. Böylece hem yerel kalkınmaya destek oluyor hem de lojistik kaynaklı karbon salımını azaltıyoruz. Sürdürülebilirlik projelerimizi belirlerken, su verimliliği, gıda israfının engellenmesi ve sürdürülebilir ham madde tedariki konuları temel önceliklerimiz arasında yer alıyor.” Birim üretim başına su ve enerji tüketimini her yıl kademeli olarak azaltma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Buyurgan, 2025 yılında Ülker’de kullanılacak tüm plastik malzemelerin geri dönüştürülebilir, tekrar kullanılabilir veya kompostlanabilir olmasını amaçladıklarını da belirtiyor. 2024 yılı için belirledikleri birim üretim başına yüzde 30 su azaltma hedeflerini 2018 yılında yakaladıklarını, 2021’de ise birim üretim başına su azaltma oranlarının hedeflerinin de üzerine çıkarak yüzde 38,4 olduğunu ifade eden Buyurgan, son 5 yılda yaklaşık 400 bin metreküp daha az su kullanarak, 1,8 milyon nüfuslu bir şehrin günlük su ihtiyacına eş değer tasarruf elde ettiklerinin de altını çiziyor. 2021’de yaklaşık 2,6 milyon TL enerji verimliliği yatırımı gerçekleştiren Ülker, elektrik enerjisi tüketiminin yaklaşık yüzde 37,5’ini yenilenebilir kaynaklardan tedarik etti. Atıklarının yüzde 93,5’ini geri dönüştürmeyi başaran şirket, ham maddelerin yüzde 99’unu bitmiş ürüne çevirme oranına ulaştı.
YERLI VE MILLI BUĞDAYA DESTEK
Ülker’de karbon salımını azaltmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını ifade eden Buyurgan, “I-REC sertifikalı rüzgar enerjisi üreten santralden aldığımız I-REC yenilenebilir enerji sertifikasıyla 26 bin 321 ton karbon salımının önüne geçtik. Bu azaltım 2021 yılı karbon salımlarımızın yaklaşık yüzde 18’ine denk geliyor. Aynı zamanda, gerçekleştirdiğimiz enerji verimliliği projeleri kapsamında 11 bin 921 MWh enerji tasarrufu ve 7,5 milyon TL’lik finansal tasarruf sağladık” diye konuşuyor. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’yle ortaklaşa geliştirilen yerli ve milli buğday olan Aliağa Bisküvilik Buğdayı Projesi’nde tohum yaygınlaştırma çalışmalarına devam edildiğini de belirten Buyurgan “2021’de 10 ilde ektiğimiz tohumların hasadını başarılı şekilde tamamladık. Yeni bisküvilik buğday türleri elde etmek için Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’yle birlikte Bisküvilik Buğday Geliştirme Programı’nda da çalışmalar sürüyor” diyor.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.