TÜRK LİRASIYLA TEMİNATLANDIRILMIŞ BİLİRA BORSAYA GİRDİ
Sinan Koç, Vidal Arditi ve Murat Fırat tarafından geçtiğimiz nisan ayında geliştirilen, Türk Lirası ile desteklenen stabil kripto para birimi BiLira, dijital ortamda dijital para veya varlık olarak kabul edilen değerlerin alınıp satılması için stabil bir para birimi olarak kullanılıyor. Bir Türk Lirası karşılığında bir BiLira satın alabilmeniz ve yine bir BiLira’yı bir Türk Lirası olarak nakit paraya çevirebilme imkânı sunulurken oldukça kolay bir şekilde alınıp satılabilen BiLira, dünyanın herhangi bir yerinde yer alan herhangi bir kişiye dakikalar içinde gönderilebiliyor. Dijital ortamda dijital para veya varlık olarak kabul edilen değerlerin alınıp satılması için stabil bir para birimi olarak kullanılıyor. BiLira’nın güvenlik amacıyla fonların varlığını kanıtlamak için banka hesabındaki mevcutları düzenli olarak denetlemesi söz konusu… KYC/AML kontrolünden geçen herkes BiLira satın alabilirken bir dolara endeksli olan Tether kripto para birimi ile aynı çalışma mantığına sahip olan BiLira, değer kaybetme riski olmadan kripto para dünyasına adım atma imkânı da sunuyor. BiLira satın almak için öncelikle fonları bankaya havale etmek, bankanın teyit edip BiLira’ya bildirdikten sonra ise dijital varlık yaratılması ve alıcının Ethereum Cüzdanı’na transfer edilmesi gerekiyor.
Türk Lirası ile teminatlandırılmış stabil kripto para BiLira, Coiny Pro üzerinde TRYB/TRY çiftiyle listelenmeye başladı. Ayrıca borsada BiLira yatırma ve çekme işlemleri de etkinleştirilmiş durumda. Geçtiğimiz aylarda Emin Gün Sirer’in liderlik ettiği Ava Labs, Varol Civil, Alp Ihlamur, Onur Umut ve diğer birkaç yatırımcının dâhil olduğu bir grup tarafından 250,000 dolarlık yatırım aldığı gündeme gelirken BiLira’nın resmi internet sitesinde belirtildiği üzere, şu an için Garanti, VakıfBank, Fibabanka ve Turkishbank gibi dört farklı ödeme kanalı mevcut. BiLira’yı kullanmaya başlamak için en az 100 TL’lik bir transfer gerekiyor.
DİJİTAL YUAN BITCOIN’DEN FARKLI OLACAK
Çin Halk Bankası’nın (PBoC) Genel Müdür Yardımcısı Mu Changchun, yuanın dijital formunun Bitcoin (BTC) ve stablecoin’lerden farklı olacağını dile getirdi. South China Morning Post’ta 22 Aralık’ta yayınlanan haberlere göre PBoC‘daki dijital para araştırma enstitüsü başkanı, Çin’in dijital para biriminin spekülasyonlara yer vermeyeceğini ve bir dijital yuan formunda olacağını dile getirdi. Cahngchun konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: “Dijital parayı spekülasyon için piyasaya sürmüyoruz. Bu yüzden spekülasyon için kullanılabilen ya da bir sepet para biriminin desteğini gerektiren Bitcoin veya stablecoin’lerden farklı olacak.” Bunun yanında Mu Changchun geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda, Çin’in yeni ulusal dijital para biriminin iki katmanlı bir sistemde çalışacağını, PBoC’nin üst katmanda olacağını ve ticari bankaların merkezi sistemin ikinci katmanında bulunabileceğini belirtmişti.
GANA YAKIN GELECEKTE DİJİTAL PARA ÇIKARMAYA HAZIRLANIYOR
Gana Merkez Bankası Başkanı Ernest Addison’a göre banka, mobil para gibi elektronik ödeme sistemlerindeki gelişimi tamamlamak üzere dijital para kullanıma sunulmasını değerlendiriyor. Addison tarafından MB sitesi üzerinden yapılan açıklamada bankanın pilot bir proje başlatacağı ve yakın gelecekte bir e-cedi (Elektronik Gana Cedisi) çıkarabileceği belirtildi. Addison mobil para transferleri hacminin geçen yıl 982 milyon dolardan 1.4 milyar dolara yükseldiğini ekledi. Açıklamada “Dijital çağ finans sektörünün yeni tüketici ve işletmelerin finansal hizmetlerle ilgili taleplerine göre yeniden ayarlanması için muazzam potansiyel barındırıyor” ifadesine yer verildi
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.