“GELECEĞİN ÇALIŞANLARINI YARATMANIN ANAHTARI:EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ”

Şirketlerin başarısının temelini oluşturan çalışanlar ve eğitimleri günümüz iş dünyasının merkezinde yer alıyor. Teknoloji geliştikçe ve dijitalleşme arttıkça eğitim süreçlerinde yaşanan değişiklikler şirketlerin halihazırdaki programlarına da yansıyor. Eğitim ve teknolojiyi birleştiren eğitim teknolojileri (EdTech), süreçleri iyileştiriyor ve zenginleştiriyor. 2030 yılına kadar 348,41 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaşması beklenen EdTech sektörü, şirketler için olmazsa olmazların başında geliyor. İş dünyasında yaşanan dönüşümler, çalışanların sürece adaptasyonunu gerektiriyor ve becerileri artırmak her zamankinden daha önemli. Uzun vadeli başarılar için çalışanlarını eğitmek durumunda olan şirketler, bu sayede verimliliği ve katılımı artırıyor. Çalışanların kurumla özdeşleşmesini sağlayan bu eğitimler, kurumun hedeflerini de kendi hedefleri olarak benimsemelerini sağlıyor. GlobeNewswire’ın araştırmasına göre, küresel kurumsal eğitim pazarının 2028 yılına kadar 493,32 milyar dolarlık değerlemeyi aşması bekleniyor ve elbette eğitim teknolojilerinde başı yine yapay zeka özellikle üretken yapay zeka çekiyor. Çalışanların ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre uyarlanmış içerik üretmek için algoritmalar kullanan üretken yapay zeka, etkileşimi ve etkinliği artırıyor. Kişiselleştirilmiş öğrenmeye olanak tanıyan sistem, daha hızlı beceri geliştirilmesini ve şirketlerin sonuçları daha doğru şekilde takip ederek ölçebilmesini sağlıyor. Simülasyonlar, öğrenmenin kalıcılığını ve uygulamasını artıran gerçek zamanlı, etkileşimli deneyimler yaratıyor. Ayrıca yapay zeka, deneyimsel öğrenme yoluyla eğitimi iş akışına daha yakın hale getiriyor. Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve 360° videolar da kullanılan diğer teknolojiler olarak öne çıkıyor. Edstellar’da Harrison Mitchel tarafından kaleme alınan makaleye göre, eğitimde teknolojinin uygulanması şu faydaları sağlıyor:

Gelişmiş Erişilebilirlik ve Esneklik: Eğitim programlarının daha geniş kitleye ulaşmasını, farklı roller ve programlar arasında çalışanların çeşitli ihtiyaçlarını karşılamasını sağlar.

Uygun Maliyet: Çalışan eğitiminde teknoloji, maliyetli yüz yüze oturumlar, seyahat masrafları ve basılı materyallere olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Sürekli Öğrenme ve Gelişim: Günümüzün hızlı akışı, sürekli öğrenme zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Teknoloji, kuruluşların çalışanların talep üzerine erişebileceği küçük mikro öğrenme modülleri sunmasını sağlıyor.

Veri Odaklı İçgörüler: Şirketler, teknoloji destekli eğitim çözümleriyle çalışan performansını analiz ederek kalıpları, eğilimleri ve ek desteğe ihtiyaç duyulabilecek alanları belirleyebiliyor.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.