“FİNANSTA ESNEKLİK:MERKEZİYETSİZ FİNANS”

Bireylerin bankalara, aracı kurumlara veya borsalara ihtiyaç duymadan finansal varlıklarını transfer etmesini, satın almasını veya takas etmesini sağlayan “merkezi olmayan finans” (DeFi), blockchain teknolojisi üzerine kurulu dijital bir ekosistem ve geleneksel hizmetlere alternatif olarak günden güne büyüyor. DeFi platformları kullanıcılarına daha hızlı ve kolay akış yaratırken, yeni finansal ürünler ve hizmetleri de daha ulaşılabilir kılıyor. Finansal işlemlerin bilgisayar kodunda kaydedildiği merkezi olmayan, dağıtılmış bir genel defter olan blockchain, DeFi uygulamasını kullanan tüm tarafların her bir işlemi şifrelenmiş kodda kaydeden genel muhasebe defterinin aynı kopyasına sahip olmasını sağlıyor. Küresel ölçekte kullanıcılar için yeni fırsatların kilidini açan merkeziyetsiz finans, Binance Research tarafından yayınlanan “Breakthrough DeFi Markets” raporuna göre, 2024’de önemli miktarda sermaye akışı olduğu görülüyor. Toplam kilitli değerin de yüzde 75,1 artarak 94,9 milyar dolara yükseldiği kaydediliyor. İlk olarak Bitcoin tarafından kullanılan ve giderek yaygınlaşan bu finansal teknoloji, donanım, yazılım ve stablecoin’lerden oluşan merkezi olmayan uygulamaları (dApp) kullanıyor.

“DeFi’NİN KULLANIM ALANLARI”

Açık ve sınırsız olan DeFi’ye girmek için ihtiyacınız olan tek şey internete bağlı bir cihaz. Kredi verme, yatırım yapma veya kripto varlıkları takas etme gibi hizmetlere olanak tanıyan sistem, ilgili herkesin işlemlerin tamamını görebilmesine imkan yaratarak büyük oranda şeffaflık sağlıyor. Varlıklarınızı herhangi bir izin gerektirmeden, uzun transferleri beklemeden ve yüksek ücretler ödemeden istediğiniz zaman istediğiniz yere aktarabiliyor. 2020 yılından bu yana katlanarak büyüyen DeFi’nin kullanım alanlarından bazıları ise şöyle sıralanıyor:

Stabilcoin: Fiyatları belirli bir varlığa sabitlenmiş kripto para birimi olan stabilcoin’lerin dolaşımdaki piyasa değeri bu yıl 161,1 milyar dolara ulaşarak yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesine geldi. Kripto paraların değişken doğasını azaltmak ve onları iyi bir dijital para kaynağı yapmak için devreye alınan stabilcoin’lerden DAI, USDT ve USDC en çok bilinenler arasında.

Sentetik Varlıklar: Gerçek dünya varlıklarının dijital bir temsili olan sentetik varlıklar, diğer varlıkları farklı bir ortamda veya alternatif bir kullanım için simüle etmeyi amaçlar. Şeffaflık, güvenlik, esneklik gibi özellikler sağlayan sentetik varlıklar, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmelerine, riskleri daha etkin şekilde yönetmelerine olanak tanır. Yatırımcılara farklı pazarlara erişim imkanı sağlamalarının yanı sıra yeni fırsatlar ve olasılıklar yaratılmasının da önünü açar.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.