TEKNOLOJININ YENI TRENDLERI
Dijitalleşme, yenilikleri birbiri ardına yaşamlarımı- za taşımaya devam ediyor ve trendlere damgası- nı vuruyor. Küresel anlamda ekonomideki dal- galanmalara, iklim krizine, birçok alanda sürenbelirsizliklere rağmen yenilenmesini sürdüren teknolojiler,bahsi geçen konuları da direkt etkiliyor. Gün geçtikçe yeninesil teknolojilere yatırım artıyor. Küresel ölçekte gerçekle- şen sorunlarda çözüm olarak teknolojiye yönelim yükseliyorve ülkeler başta olmak üzere, kurumlar, kuruluşlar, şirketlerteknolojiyle birbirine bağlanmaya devam ediyor. Nitekim,GlobalData’nın 2023 tahminlerine göre yapay zeka (AI) en- düstrisinin yüzde 12 artışla 2023 sonunda 93 milyar dolardeğerinde olacağı öngörülüyor. Gartner tarafından belirti- lenlere göre, blockchain’in değerinin hızla artarak, 2025’te176 milyar dolara ve 2030’da 3,1 trilyon dolara ulaşacağı ifa- de ediliyor. PRNewsWite raporu, hiper otomasyon pazar pa- yının 2028 yılına kadar 26,5 milyar dolara çıkacağını tahminederken, yine GlobalData’ya göre metaverse’in 2025 yılınakadar 376 milyar dolar değerine ulaşacağı söyleniyor. Hızlaartan teknolojik hamleler tüm bu analizlerin doğruluğunuteyit ederken, önümüzdeki dönemde de teknoloji trendleri- nin tüm dünyayı etkisi altına alacağı aşikâr.Sürekli gelişen ve değişen teknolojinin trendlerini takip et- mek hızlı olmayı gerektiriyor. Eğilimler benzer görünse dekeşfedilen herhangi küçük bir detay bile hayatlarımıza de- vasa değişiklikler olarak yansıyor. Dolayısıyla günbegüngüncellenen teknoloji trendlerine 2023 yılı için göz atarken,aslında bunların her an yepyeni bir dönüşüme uğrayabilece- ğini de göz ardı etmemek gerekiyor.
• Sürdürülebilir Teknoloji
Çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla bütünsel bir yak- laşım sunan sürdürülebilirlik ile birleşen ve doğal kaynaklarıgözeten, ekonomik ve sosyal kalkınmayı teşvik eden mo- dern teknolojileri kapsayan trende hayatın birçok bölümün- de rastlıyoruz. Enerji ve su tüketimini asgari düzeye indirensürdürülebilir binalar, elektrikli araçlar, hava temizleme ku- leleri, bağlantılı ev aletleri, dikey tarım, 3D ev yazıcıları vedahası… Söz konusu teknolojilerin tümü daha sürdürülebilirbir geleceği amaçlıyor.
• ChatGPT
OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekaya dayalı sohbetrobotu olan ChatGPT, Google’a alternatif olarak gösteriliyor.Soruları cevaplama, diller arası çeviri yapabilme, matematikdenklemlerini çözme, sınıflandırma, çeviri, edebi metinler,tezler, film senaryosu gibi metinleri yazma, hataları ayıklamagibi birçok özelliğe sahip. Bir OpenAI hesabıyla kullanabile- ceğiniz teknoloji, ücretsiz olarak hizmet veriyor.
• Sorumlu Yapay Zeka
Microsoft’taki tanımıyla yapay zeka sistemlerini güvenli, gü- venilir ve etik şekilde geliştirmeye, değerlendirmeye ve da- ğıtmaya yönelik bir yaklaşım olan bu teknoloji, “eşitlik, güve- nilirlik, gizlilik, kapsayıcılık, şeffaflık ve sorumluluk” olmaküzere altı ilkeyi içeriyor.
• Metaverse’de Pazarlama
Sanal evrende markalar için sınırsız pazarlama olanaklarınınfark edilmesi bekleniyor. Bu da metaverse’ü marka bilinirliğiiçin yeni alan haline getiriyor. 2024 yılında 800 milyar dolaraulaşması beklenen metaverse pazarı, markalardan sınırsızhayal güçlerini çalıştırmalarını bekliyor.Ticimax’a göre, metaverse’e adapte olmak isteyen pazarla- macıların belirli eğitimleri alması ve blockchain teknolojisihakkında bilgi sahibi olması gerekiyor.
• Dijital Bağışıklık Sistemleri
Riske karşı korunmak için birden çok yazılım mühendisliğistratejisini birleştirerek gelişmiş kullanıcı deneyimi yaratanteknoloji, IoT ve bulut bilişimin giderek artan kullanımı ileartan siber suçlarla mücadelede öncü rol oynuyor. Güçlü birdijital bağışıklık sistemine sahip olmak daha da önemli halegelirken, bu teknoloji, yazılım geliştirme, otomasyon ve ope- rasyon uygulamalarını içeriyor.
• Dijital Kimlik
Kişileri tanımanın elektronik yolu olan bu teknoloji, kurum- larda, işletmelerde, bankacılık gibi özel sektörlerde, sağlıksektörü ya da mobil uygulama hizmetlerinde kullanılıyor.Çevrimiçi platformlarda işlem yapabilmek için kullanıcıla- rın gerçek kişi olduklarını kanıtlamaya yarayan dijital kimlikgerek bireyler gerekse şirketler için oldukça önemli. İki ta- raflı güvenlik sağlayan teknolojide yüz tanıma, biyometrikdoğrulama ya da elektronik imza gibi doğrulama yöntemlerikullanılıyor.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.