“2024’TE BİLGİSAYAR MİMARİSİNİ YENİDEN TASARLIYORUZ”

Dünyayı daha yaşanabilir bir yer yapma sorumluluğunu tüm faaliyetlerine ve hizmetlerine yansıtan lider teknoloji şirketi HP, inovasyonun insanlığa olağanüstü katkılar sağladığı bir dünya yaratma inancıyla ilerliyor. Kişisel sistemler, yazıcılar ve 3D baskı çözümlerinden oluşan ürün ve hizmet portföyüyle ilham veren çalışmalara imza atan şirket, yerel yapay zeka modellerini çalıştırmak için optimize edilen güçlü yeni makineler yaratmak adına mühendislik gücünden yararlanıyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, yapay zekanın pazara getireceği yeni uygulamaların yanında, 2024 itibarıyla sektörde beklenenlere dair görüşlerini aktarıyor.

Baskı sektörü, değişen tüketici tercihlerine ve yeni iş yapma yöntemlerine uyum sağlamak için evrim geçiriyor. Bu alanda 2024’teki temel eğilimler neler olacak?

Pandeminin ardında bıraktığı etkiler arasında, tedarik zincirlerinin kırılması ve maliyet artışları yer aldı. Fakat kısa süre sonra iş dünyası bu sorunları çözmek üzere kolları sıvadı ve üretimi yerelleştirerek tedarik zinciri esnekliğine ve tam zamanında üretime odaklandı. Halihazırda güçlü büyüme yaşayan AM endüstrisi yani katmanlı üretim pazarı, büyüyen hizmet ofisleri ve endüstri ortakları ekosisteminin yanı sıra üretim iş akışlarını optimize eden ve geleneksel üretim yöntemlerine kıyasla teknolojinin uygulanabilirliğini artıran yeni nesil araçlar sayesinde bu hedeflere ulaşmada önemli rol oynamaya hazırlanıyor. Temel eğilimlere gelirsek, bunların en başında sürdürülebilirlik geliyor. 3D baskı teknolojisine erişim demokratikleştikçe sürdürülebilir ürün tasarımları ve üretimi sayesinde pazarlar genişleyecek. Şirketler giderek daha iddialı sürdürülebilirlik hedefleri belirliyor ancak özellikle ambalaj sektöründe niyet ve eylem arasında önemli boşluk var. Gerçek anlamda sürdürülebilir üretim için ürünlerin en başından itibaren çevresel etkileri göz önünde bulundurularak tasarlanması gerekiyor. Daha sürdürülebilir gelecek için dijital üretim şart. 3D baskı da bu eğilimi destekliyor. Teknolojiye erişim demokratikleşirken, tasarım inovasyonu ve optimizasyonu hızlanıyor. Haliyle bu da daha fazla şirketin çevre dostu uygulamaları mevcut üretim süreçlerine entegre edebilmesini sağlıyor.

3D baskı otomasyonuyla sektörü insan müdahalesiz üretim mi bekliyor?

3D baskı otomasyonu ile “insan müdahalesiz” üretimin gerçeğe dönüşeceğine inanıyorum. İşletmeler 3D baskı uygulamaları kullanarak değişen tüketici tercihlerine ve tedarik zinciri zorluklarına uyum sağlıyor. Fakat maksimum potansiyele ulaşmak için ölçeklenebilirlik şart. Üretim hattındaki adımların otomatikleştirilmesi, katmanlı üretim (AM) endüstrisinin karmaşıklaşan iş akışlarını yönetmesine yardımcı olabilir. İş akışları karmaşıklaştı çünkü sektör bir yandan yüksek hacmi korurken bir yandan da maliyetleri düşürmeye ve ölçeklendirmeye çalışıyor. Bu noktada dijital ikizler yalnızca hataları azaltmak ve insan müdahalesi olmadan çalışma süresini en üst düzeye çıkarmak için değil, aynı zamanda üretimi maliyetli gece ve hafta sonu vardiyalarına yaymak için de baskı süreçlerini ve parametrelerini daha fazla izleyebilir, analiz edebilir, ayarlayabilir ve optimize edebilir. Toplam sahip olma maliyetinin düşmesiyle, katmanlı üretim endüstrisi yeni dikeylere ulaşacak ve minimum insan müdahalesi gerektiren fabrikaların damgasını vurduğu yeni bir üretim dalgasını başlatacak.

Yapay zekanın pazara getireceği yeni uygulamalarla ilgili öngörüleriniz neler?

Yapay zeka ve veri analitiğinin pazara daha ilgi çekici uygulamalar getireceğine inanıyorum. 2024, her iki teknolojinin de sürekli artan hızla ilerlemesi, daha fazla uçtan uca şifreleme ve veri güvenliği araçları gerektiren bulut tabanlı çözümlere doğru geçiş yapmamız nedeniyle katmanlı üretim ve AI’nin gerçekten örtüştüğü yıl olacak. Tasarım uzmanlığı olmayanların bile 3D üretimde daha yetkin hale gelmelerine yardımcı olmak için yapay zeka modellerinin kullanıldığını göreceğiz. Bu alanın, şu anda ihmal edilen ancak son derece kişiselleştirilmiş ve sürdürülebilir ürünlere yönelik talebi gerçekleştirmek için son derece önemli bir alan olduğu görülüyor. Fiziksel baskının gerçekleşmesine gerek kalmadan baskı sonuçlarını tahmin eden ve optimize eden fizik simülasyonlarıyla entegrasyon sayesinde üretim kontrolü gelişecek, üretim çalışmalarının verimi artacak ve AM geleneksel enjeksiyon kalıp üretimine meydan okuyacak.

Yapay zeka ile birlikte PC’ler için de yeni bir dönem başlıyor diyebilir miyiz?

Yeni bir döneme girdiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Yakın zamana kadar yapay zeka büyük ölçüde arka planda çalışıyordu. Bu arada süreçleri sessizce otomatikleştiriyor ve performansı artırıyordu. Ancak üretken yapay zekanın benzeri görülmemiş benimsenme eğrisi, insanların doğal dil ve konuşma yoluyla teknolojiyle nasıl etkileşime girdiği konusunda inanılmaz bir değişimi temsil ediyor. Bu sadece sismik bir dalga değil, yaşama ve çalışma şeklimizi sonsuza dek değiştirecek tektonik bir değişim. Çoğu insan şimdiye kadar üretken yapay zeka deneyimlerini web tarayıcıları ve bulut üzerinden yaşadı. Bu da yalnızca çevrimiçi, açık erişimli ve şirketlere ait platformlarla birlikte gelen tüm güvenilirlik, hız ve gizlilik zorluklarını beraberinde getirdi. Üretken yapay zekayı bilgisayara koyduğunuzda ise kullanıcılar dezavantajları olmadan tüm avantajlardan faydalanabiliyor. İşte bu nedenle yapay zeka, kişisel bilgisayarın rolünü internetin yaptığı gibi dramatik ve temelden değiştirecek. Yani bir bilgisayarın ne olduğunu ve ne işe yaradığını yeniden tanımlayacak. Çünkü yapay zeka bilgisayarı, daha fazla insanı teknolojinin sadece tüketicisi değil yaratıcısı haline getirecek. Bunu başarmak için silikon ve yazılım ortaklarımızla yakın şekilde çalışarak, insanların 2024’ten itibaren yeni modellerimizde deneyimleyebilecekleri yapay zeka özellikli bir dünya için bilgisayar mimarisini yeniden tasarlıyoruz. Yerel yapay zeka modellerini çalıştırmak için optimize edilen güçlü yeni makineler yaratmak için mühendislik gücümüzden yararlanıyoruz. Aynı zamanda, bilgisayar performansını ve işlevselliğini iyileştirmek için yapay zekayı kullanma çalışmaları hızlanmaya devam edecek. Örneğin Poly HP çözümleri, hibrit iş deneyimini iyileştirmek için makine öğrenimi teknolojisini entegre ederek sektöre öncülük etti. Buna gürültü azaltma ve ses iyileştirmeden daha iyi görüntülü görüşmeler için çerçeveleme, odaklanma ve aydınlatmayı otomatik olarak optimize eden yapay zeka destekli kameralara kadar her şey dahil.

Uç nokta güvenliğinde yapay zekanın rolü hakkında öngörülerinizi alabilir miyiz?

Yapay zeka bilgisayarları, yapay zeka uygulamalarına verilerin buluta taşınmasıyla ilişkili riskleri azaltma yeteneği sunarak daha fazla gizlilik ve veri güvenliği sağlayacak. Fakat cihaz üzerindeki yapay zeka, hassas kullanıcı verileriyle eğitileceğinden uç noktalar tehdit aktörleri için daha büyük ve değerli hedef haline gelecek. Bu nedenle kurumların gelişen uç nokta güvenliğine yatırım yapmalarının daha da hayati olacağını söylememiz gerek. Örneğin, HP Wolf Security’nin izolasyon teknolojisi, riskli etkinlikleri içererek ve hassas veriler içeren uygulamaların etrafını sararak, PC işletim sisteminden izole edilen sanal makineler oluşturup sıfır gün istismarlarına ve yapay zeka destekli sosyal mühendislik saldırılarına karşı benzersiz bir koruma sunuyor.

Yapay zekanın çalışanlar üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yeni araştırmalar, yaratıcılık ve analitik düşünmeden yazma yeterliliği ve ikna kabiliyetine kadar insanların günlük işlerini oluşturan bir dizi görevde yapay zekanın çalışanların üretkenliği ve kalitesi üzerindeki olumlu etkilerini şimdiden ortaya koyuyor. ChatGPT-4 kullanımı performansı önemli ölçüde artırarak hızı yüzde 25’in üzerinde, insan tarafından değerlendirilen performansı yüzde 40’ın üzerinde ve görev tamamlamayı yüzde 12’nin üzerinde yükseltti. Ayrıca, veri bilimcileri ve yapay zeka geliştiricileri için yeni roller ve fırsatların yanı sıra “Hizmet Olarak Makine Öğrenimi” (MLaaS) için büyük bir talep öngörüyoruz. Çünkü her şirket sonunda çalışanların güvenli şekilde kullanması için kendine özel ve uyarlanan üretken yapay zeka modeline sahip olacak. Bilgisayarlar, bu yeni teknoloji için birincil erişim noktası ve rampa olmaya devam edecek. Çalışanlar, geliştiriciler ve bilim insanları yerel ve bulut ortamlarında birlikte çalışabilmek için özel yapay zeka iş istasyonlarına ve paylaşılan iş birliği platformlarına ihtiyaç duyacak. NVIDIA ile ortaklaşa ve yeni Z by HP cihaz portföyümüz ve yapay zeka uygulamaları ve iş akışları için veri bilimi platformumuz aracılığıyla inşa ettiğimiz de tam olarak bu.

HP’nin önümüzdeki döneme dair öngörüleri neler bahsedebilir misiniz?

Kişisel bilgisayarın geleceği ve yapay zekanın bildiğimiz PC’yi yeniden keşfetme gücü konusunda çok heyecanlıyız. HP’nin kendi sürekli dijital dönüşümünü yönlendirmek için en son üretken yapay zeka ve öğrenen makinelerden yararlanarak bu teknolojiyi kendi çalışmalarımızda da kullanıyoruz. Bu yeni dönemde, yapay zeka çalışma ve yaşama biçimimizi olumlu yönde değiştirirken HP gibi kurumlar, müşteri ve çalışan deneyimlerini sürekli olarak geliştirmek üzere bu yeni çözümlerden yararlanmaya odaklanıyor. Doğru etik ve stratejik yaklaşımla bu, herkese fayda sağlayabilecek bir devrim.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.