İNSANIN DIJITAL DÖNÜŞÜMÜ”HUMAN ENHANCEMENT”

Biyoteknoloji, bilgi teknolojisi ve nanoteknoloji gibi alanlardaki son gelişmeler “insan”ı da değişime uğratıyor vekapasitemizin, yeteneklerimizin artmasının önünü açı-yor. Genel olarak “fiziksel veya zihinsel yetenekleri geliş-tirmek için insan vücudunun doğal, yapay ve teknolojik olarakdeğiştirilmesi” olarak tanımlanan Human Enhancement (İnsanGeliştirme), insan genetiği mühendisliği, nöroteknoloji, siberyazılım ve 3D biyobaskı gibi teknolojilerle birlikte ele alınıyor.Binlerce yıldır gelişimini sürdüren fiziksel ve zihinsel kapasite-mize dışarıdan direkt müdahaleyi içeren kavram, beraberindeetik sorunları da getiriyor. Teknolojideki çarpıcı ilerlemelerininsanı bilinçli makineler haline getireceği öne sürülürken, bir-çok kesim tarafından doğruluğu sorgulansa da yaşanan geliş-meler her geçen gün bu kavramın ister istemez ilerlemesine yolaçıyor. Tıpkı, Victoria Üniversitesi’nden Nicholas Agar’ın da be-lirttiği gibi, “Artık gelişmek istiyoruz ya da istemiyoruz diyebi-leceğimiz bir zamanda yaşamıyoruz. Zaten bir gelişme çağındayaşıyoruz.

“NORMAL”IN ÖTESI

Bağışıklıkları güçlendirmek, engelli bireyler için çözümlerüretmek (protezler) gibi biyomedikal müdahaleler olarakkullanılan teknolojiler, ilerleyen yıllarla birlikte kullanımalanlarına dair yelpazesini de büyütmeye başladı. Kalıcı ni-telikte özellikler getiren teknolojiler, bilimle birleşerek insanözelliklerini normalin ötesine taşıyor. Kavramı destekleyen-ler, bu teknolojilerin insan neslini daha güçlü, akıllı, sağ-lıklı ve verimli kılacağını iddia ediyor. Stratejik İnovasyonDirektörü Johnny Rodriguez’in de makalesinde belirttiğiüzere insan geliştirme teknolojisinin türleri işlevine göre üçkategoriye ayrılıyor:

İNSAN YETENEKLERINI KOPYALAMA

İnsan geliştirmenin ilk düzeyi olarak kabul edilen kopyala- ma, bir insanın sahip olduğu yetenekleri kopyalamayı veyaeski haline getirmeyi amaçlıyor. Tıbbi implantlar (kalp pilive bunun gibi), organ değiştirmeleri gibi işlemler kopyalamayöntemiyle gerçekleştiriliyor. Kullanıcılarına aynı zamandapsikolojik faydalar sağlayan uygulamalarla birlikte her geçengün daha da gelişmiş protez örnekleri artıyor ve bu teknoloji- ye ihtiyaç duyan insanlar için önemli yeni fırsatlar yaratıyor.Üç boyutlu baskı teknikleri kullanılarak organik dokuların(organlar, kemikler, deri ve bunun gibi) oluşturulması işlemi,harici bir işitme cihazı takılmasına gerek kalmadan işitmeyigeri kazandıran ürünler, görme engelli bireylere çevrelerinigörme yeteneği sağlayan gözlüğe benzer giyilebilir cihazlarbu gruba dahil örneklerden sadece birkaçı.

İNSAN YETENEKLERINI TAMAMLAMA

İnsan geliştirmenin ikinci seviyesi olan yetenekleri tamamla- ma, bir nevi takviye anlamına da geliyor. Halihazırda insandabulunan yetenekleri bir adım ileri taşıyan sistem, insana herşeyin dahasını vadediyor. Daha hızlı koşmak, daha dayanıklıolmak, daha güçlü olmak ve daha akıllı olmak gibi… Kulla- nıcıya yapay güç ve dayanıklılık sağlayan giyilebilir mekanikcihazlar, Waverly Labs tarafından yaratılan ve konuşmalarıgerçek zamanlı olarak tercüme ederek yabancı dil öğrenmeihtiyacını ortadan kaldıran kulaklık seti, Microsoft’un sun-duğu insanların nesneleri holografik biçimde görselleştirme-sine ve manipüle etmesine olanak tanıyan bir karma gerçek-lik başlığı gibi teknolojiler de bu gruba ait örneklerden.

İNSAN YETENEĞININ SINIRLARINI AŞMA

İnsan geliştirmenin son seviyesi olan sınırları aşma, normalyeteneklerin üzerine çıkarak sahip olmadığımız özelliklerikazandırmayı amaçlıyor. Mevcut uygulamaların çoğu, askeriveya belirli endüstriler gibi özel kullanım durumlarını içeri-yor ve bu tür sınır aşma durumları olasılıklar dahilinde ka-bul ediliyor. Gelecekte sıradanlaşacağı varsayılan söz konusuyeteneklere örnekler ise şu şekilde: Zapata Flyboard Air adıverilen ve türbinle çalışan bir hoverboard’da sürücü, kaykayveya sörf tahtası gibi cihazın üzerinde duruyor ve havada 500fit yüksekliğe kadar uçabiliyor. Sinirbilimci Theodore Berger,insan beynine kurulabilen sentetik bellek yongalarını keşfet-meye yönelirken hala kavramsal olsa da proje, insanların bil-gileri asla unutmayan “mükemmel” anılara sahip olmalarınısağlayabilmeyi hedefliyor.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.