Metaverse ve NFT Pazarlamanın Geleceği mi?
The Guardian’ın oyun editörü Keith Stuart, Wunderman Thompson Intelligence’a “Sosyal medya bizi dijital teknoloji aracılığıyla arkadaşlarla buluşma formatına getirdi” diyor. Pandemi ile günlük hayatımızın çoğu çevrimiçi hale geldikçe dijital platformlar, kullanıcıların arkadaşlıklarını geliştirmek ve sosyal yakınlığı derinleştirmek için gittikleri yerler haline geliyor.
Küresel tüketicilerin %83’ü teknolojinin insanları bir araya getirdiğine inanıyor ve Çin’in %84’ü teknolojinin arkadaşlarıyla, aileleriyle ilişkilerini derinleştirdiğini söylüyor.
Bu yeni dünyada oyunlar özellikle insanlarla tanışmak için kilit yerler haline geldi. Xbox’ın Mayıs 2021’de yaptığı bir ankete göre, Birleşik Krallık’ta yetişkinlerin %76’sı çevrimiçi oyunların insanlarla bağ kurmanın iyi bir yolu olduğunu düşünüyor. Oyun sektörünün gelişmesi ve oyun içi satın alımların artması NFT ve Metaverse’in temellerinin atılmasına sebep oldu. Oyuncular oyun içinde kendi karakterlerini “Avatarlarını” yaratıyor. Onları geliştirmek için kıyafetler, ekipmanlar ve silahlar satın alıyor. Bu satın almalar için öncelikle kredi kartı kullanılmaya başlandı. Sonrasında gençlerin kredi kartları olmadığı için kredi kartından yükleme yapabilecekleri sanal kartlar ortaya çıktı. Sonrasında kripto paralar ve tokenlar devreye girdi. Oyun sektöründe bu avatarlar NFT ile birlikte farklı oyuncalara satılabilir hale gelecek.
Peki NFT’ler tam olarak nedir?
NFT’nin açılımı Non Fungible Token’dir. Türkçe karşılığı ile “Değiştirilemeyen Token” ya da “Değişmesi mümkün olmayan para” olarak açıklanabilir. NFT’ler benzersiz öğelerin sahipliğini gösteriyor. Aynı anda yalnızca bir sahibi olabiliyor ve Ethereum blok zinciri üstünden işlem gördükleri için finansal transfer için güvenli olarak kabul ediliyor. NFT’nin ilk sahibi, her satıldığında ve yeni birine devredildiğinde telif ücreti alıyor.
Markalar neden NFT’ler yaratmaya ihtiyaç duyuyor?
Markalar, NFT’leri inovasyon algılarını güçlendirmek, gelirlerini çeşitlendirmek ve yeni müşteriler çekmek için yaratıcı bir yöntem olarak görüyorlar. Bu tarz teknolojik çözümlerin yeni nesil dijital jenerasyon ile şirket arasında özel bir ilişki yarattığını düşünüyorlar. NFT’ler pazarlama stratejisinin iki temel direği olan hikâye anlatımı ile duygusal bağ kurma ve tüketici ile etkileşim konularına yeni bir yöntem kazandırıyor. NFT’ler sayesinde markalar dijital dünyada; benzersiz bir marka kimliği yaratabilir ve farklı kanallarda dijital ve fiziksel dünya entegrasyonu çok daha yaratıcı şekilde uygulayarak marka bilinirliğini artırabilir, eğlenceli ve daha çeşitli bir marka deneyimi sunarak genel kullanıcı deneyiminizi iyileştirilebilir.Tüketiciler için bir markanın öncü ve lider bir marka olması için inovasyon çok önemli bir farklılık konusu oldu. Bu tarz yeni fikirleri teşvik eden markalar, insanlarda yaratıcılığa ilham veriyor. İlham veren ve yenilikçi markalar toplumda daha fazla güven uyandırıyor. Müşteri deneyimini zenginleştiriyor. Bu yaklaşım sayesinde şirketler müşterilerinde güvenilirlik duygusunu pekiştiriyor. Bu güven duygusu sayesinde inovasyon ile tüketicilere kişisel olarak fayda sağladığına dair bir algı oluşturuluyor. Bu nedenle markalar için tüketicinin günlük hayatına entegre olacak dijital çözüm ve ürünlerin değerini ve benzersiz özelliklerini iyi bir şekilde anlatmak, pazarlama stratejisinin çok önemli bir unsuru haline geldi.
Değerli okuyucumuz,
Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.