Pandeminin gölgesinde girdiğimiz 2021 yılı belirsizliğini sürdürse de, geçtiğimiz yıla göre daha hazırlıklı olunan, küresel piyasaların hareketlendiği ve en önemlisi aşının bulunduğu bir yıl oldu. Elbette bu durum, kısıtlamaların kademeli olarak azaltılmasına ve motivasyonun tekrar sağlanmasına yardımcı oldu. Belirsizlik giderek azalırken, ekonomik büyümenin sağlanacağına dair umutlar da artmaya başladı. Pandemi sürecinde yaşanan kriz, kimi şirketler için darbe etkisi yaratırken kimi şirketler de krizi fırsata çevirdi. Özellikle yeni nesil teknolojiler ve dijital dönüşümler şirketlerin finansal kaynaklarına yeni yükler getirirken, onlara yeni kapıların açılmasına da imkân sağladı.

2021 YILI İLK ÇEYREK RAKAMLARI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından geçtiğimiz aylarda açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamları, 2021 yılına umutlu bir giriş yapan iş dünyasının beklentilerinin boşa olmadığını gösterdi. 2021’in ikinci çeyreğinde GSYH geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 oranında artış gösterdi. Bu büyümeye tüm sektörler katkıda bulunurken, % 45,8 büyüme oranıyla hizmetler sektörü ve % 40,5’le de sanayi sektörü öne çıktı. Finans ve sigorta kesiminin, alınan makro ihtiyati tedbirler sonucunda % 22,7 oranında daraldığı da dikkat çeken noktalardan biri oldu. İhracatın 2021 yılının aynı döneminde yüzde 83,2’ye yükselmesi ise “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefine emin adımlarla ilerlendiğinin bir göstergesi. Hem iç talebin, hem net dış talebin, hem de yatırımların büyümeye pozitif katkı vermesi; tek merkezden beslenen bir ekonomi yerine, bütün parametreleriyle genişleyen bir ekonomiye işaret etmesi bakımından oldukça memnuniyet verici. 2021 yılında büyümeye 14,4 puanlık katkı veren iç talebin yanı sıra; net dış talepten gelen 6,9 puan ve yatırımlardan gelen 5,4 puanlık katkılar; ekonominin geneline yayılan, sürdürülebilir bir büyümenin sinyalini vermesi açısından oldukça önemli. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin ifadesiyle; büyüme rakamları “topyekûn bir büyümeye” dikkat çekiyor. Ankara Ticaret Odası ise güçlü sanayi üretimi ve diğer yandan gelişen pazarlara yönelik ihracat ile 2021 yılını da başarıyla tamamlayacağımızın sinyallerini veriyor. Ayrıca, büyüme rakamlarının sanayi üretimi ve ihracattaki artışlara dayalı olması ekonomimizin geleceği için ümit vadediyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının ülkemizin yıllık büyüme rakamlarını pozitif yönde revize ediyor olmaları, “Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği” tarafından büyümenin sürdürülebilirliğine dair bir gösterge olarak kabul ediliyor.

DÜNYADA BEKLENEN BÜYÜME TAHMİNLERİ
Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomik beklentilerin nisan ayından bu yana ülkeler arasında daha da farklılaştığını kaydetti. IMF, yayınladığı raporda 2022 yılı için ülke bazında beklenen büyüme oranlarını aşağıdaki gibi açıkladı;  ABD ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahmini %3,5’ten %4,9’a çıkarıldı. Euro Bölgesi ekonomisinin 2022 yılı tahmini %3,8’den %4,3’e revize edildi. – Almanya ekonomisinin büyüme tahmini %4,1 olarak belirlendi. – Fransa ve İtalya ekonomilerinin büyüme tahmini 2022’de %4,1 olarak açıklandı. – İngiltere ekonomisin 2022 büyüme tahmini ise %5,1’den %4,8’e düşürüldü. – Çin ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahmini %5,6’dan %5,7’ye revize edildi. Büyüme beklentilerine odaklı iş dünyasında şirketler, yatırım ve satın alma stratejilerini 2022 için yeniden revize ediyorlar. Buna göre yeniden harcama planları oluşturulurken, üst düzey yöneticilerin yüzde 82’si teknoloji modernizasyonuna öncelik vereceklerini, %67’si yapay zekaya ve %58’i de sürdürülebilirlik çözümlerine yatırım yapacaklarını ifade ediyor. Yöneticilerin %95’i de çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığı stratejik öncelikler arasına aldığının altını çiziyor. Şirketler 2022 yılı için; yatırım alanlarından çalışma düzenine, bütçe planlamasından siber güvenliğe kadar her detayı düşünerek stratejilere ilişkin oluşturuyorlar. Geçtiğimiz yıldan bu yana daha dikkatli ve ölçülü hareket eden şirketler, 2022 yılı için daha dinamik bir atılım gerçekleştirmeyi planlıyorlar.

Değerli okuyucumuz,

Bu haberin detayını Business Türkiye dergisinde bulabilirsiniz.